Манолова: Борисов ще струва 1 млрд. евро на България заради забавянето на ваксинацията

0
53
Мая Манолова
Снимка: Мая Манолова. Изправи се.БГ

През оставащите 10 седмици, до смяната на правителството, премиерът ще струва 1 млрд. евро с лошото управленско решение да не закупи 3 млн. ваксини срещу COVID-19. Според информация на експерти сега икономиката ни губи по 100 милиона евро на седмица от забавянето на ваксинацията. Планът на Европейския съюз е до средата на 2021 г. 70% от населението да е ваксинирано, а страната ни е последна по имунизации в ЕС. Това е провал на правителството, отчете председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова пред медиите в Стара Загора, където представи кандидата за кмет на община Мъглиж на „Изправи се.БГ“ инж. Златко Острешев.

За месец и половина ваксинираните в България са 30 хил. души. Остават още около 4 милиона души, които да са имунизират. С тези темпове България ще постигне целта след 20 години. В област Стара Загора са ваксинирани 2519 души от общо 320 хил. население, това са 0,7 %, допълни Манолова.

Едно от първите решения, които ще бъдат внесени от „Изправи се! Мутри вън!“ в следващия парламент, ще е за създаване на Комисия по ревизията на всички сделки за консумативи, помощни средства, лекарства и ваксини от Министерството на здравеопазването за COVID-19 кризата, категорична е Манолова.

В Мъглиж ние се изправяме срещу кандидатите на ГЕРБ и БСП и нашето намерение е изборна победа срещу тях на частичните местни избори. Освен програмата, която нашият кандидат за кмет на Мъглиж е подготвил, „Изправи се! Мутри вън!“ също поема ангажименти към гражданите на Мъглиж. Един от най-належащите проблеми в общината е ремонтът на пътя Тулово-Мъглиж. Ще поема ангажимент за изграждането на този път, който е част от републиканската пътна мрежа, подчерта председателят на „Изправи се.БГ“.

Манолова добави, че ремонтът на АМ „Тракия“ от разклона за АМ „Марица“ до пътния възел при Чирпан ще струва два пъти повече от изграждането му – през 2016 г. цената на километър е била 500 хил. лв., през 2019 г. е 1 млн. лв. на километър, а сега се ремонтира на цена 2,12 млн. лв. При положение, че при изграждането на този участък, 1 км. е струвал 1 35 млн. лв. Ремонтът на 52 км. ще струва 180 млн. лв., обясни тя.

Отново става дума за поръчка на държавната фирма „Автомагистрали“, в която потъват парите на българските данъкоплатци и се разпределят непрозрачно на приближени фирми. Строителството на „Автомагистрали“ води до 40-50% корупционна тежест върху сделките. 40 % корупционна тежест върху 180 млн. лв. ще стигнат не само за ремонт на пътя Тулово-Мъглиж, но и за пътищата във всяка една община в област Стара Загора. Трябва не просто ревизия, а парите да се върнат и да се инвестират в решението на важни за хората проблеми, като безплатни детски градини, категорична е Манолова.

„Изправи се.БГ“ е с протегната ръка към всички демократични субекти, извън парламента, които искат демонтиране на едноличния модел на Борисов. „Изправи се! Мутри вън!“ с „Има такъв народ“ и Демократична България ще направим критично мнозинство на почтените в следващия парламент. Имаме План за незабавна защита на обикновените български граждани. Освен приятелският кръг на Борисов и освен клиентелата около властта, никой друг в България не живее добре, допълни тя.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments