Манолова: 22,5 милиона евро щети при строежа на интерконектора с Гърция

0
30
Мая Манолова. Снимка: Пресцентър
Мая Манолова. Снимка: Пресцентър

България е била ощетена от това, че не са потърсени обезщетения, свързани със забавянето на газовата връзка с Гърция, заяви председателят на парламентарната комисия по ревизията Мая Манолова. По думите ѝ Теодора Георгиева, изпълнителен директор от българска страна на компанията Ай Си Джи Би, която изгражда интерконектора, е нанесла щети за около 22,5 милиона евро, като не е потърсила неустойките, предвидени в договора за изграждането на проекта. Манолова коментира, цитирана от „БНР“:

Въпросната госпожа Теодора Георгиева, която има месечна заплата от 10 555 лева за 2019 година, сега очевидно е по-висока, или откакто е назначена преди девет години, тя е получила един милион лева заплата. Ако тя работи за някоя друга държава или за някакъв частен интерес, може би без които са на 50% собственици на това дружество, трябва да отговорят. Затова ние ще изпратим и тези документи в прокуратурата. Само че комисията по ревизията дори само злоупотребите и безобразията в секторите да покаже, мисля, че в един голям процент си е свършила работата.“

От Българския енергиен холдинг /БЕХ/ отговаряха, основно на искането Теодора Георгиева да бъде уволнена. Изпълнителният директор на БЕХ, който притежава половината от компанията „Ай Си Джи Би“, Валентин Николов заяви:

Подобна процедура е била направена точно преди четири години при служебното правителство, пак на господин Радев, но тогава гръцката страна не са се съгласили при служебно правителство да има подмяна, докато няма постоянно правителство, което да вземе решение. Аз лично ще опитам по всякакъв начин да предприема мерки. Не съм сигурен колко ще бъдат ефективни“.

В позиция до медиите от проектната компания, строяща българо-гръцката газова връзка, отхвърлиха твърденията, че за дружеството има настъпили финансови щети от непотърсени неустойки. Те посочват, че срокът за приключване на строителството е бил удължен заради COVID кризата, а когато това става по независещи от двете страни причини не може да се задейства клаузата за неустойки по договора.

В позицията се казва, че от началото на годината проектът за газовата връзка е бил обект на 8 проверки, при които не са били установени нарушения. От компанията посочват, че калкулации от порядъка на лични възнаграждения от над един милион лева са абсурдни и целят единствено да бъде привлечено вниманието на медиите. В днешния предпоследен ден от работата на 46-ото Народно събрание заседават няколко постоянни и временни комисии – „Магнитски“, „Росенец“ и тази по дигитализация и информационни технологии.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments