Манхатънската прокуратура повдигна обвинения на създателите на „Уанкойн“

0
275
Фейсбук, Уанкойн, Ружа Игнатова
Снимка: Фейсбук, Уанкойн, Ружа Игнатова

Манхатънската прокуратура обяви вчера, че е повдигнала обвинения на двама българи, основатели на компанията „Уанкойн“ („OneCoin“). Те са заподозрени в организирането на финансова пирамида за милиарди долари и продажба на криптовалута с цел измама, съобщава БТА.

С повдигнати обвинения са 38-годишната Ружа Игнатова и 33-годишният й брат Константин Игнатов, който понастоящем ръководи компанията. Именно те са създатели на криптовалутата „Уанкойн“. Твърди се, че двамата са подвеждали инвеститорите, обещавайки им големи печалби при нисък риск в схема, в която всички пари оставали за тях.

Установени са 1,2 млрд. долара на инвеститори, които са били изпрани в поне 21 държави, уточнява прокуратурата в Манхатън. Предполага се, че инвеститорите са дали поне още толкова пари на българите.

На 6 март Игнатов е бил задържан на летището в Лос Анджелис, докато сестра му все още се издирва. Максималното наказание в САЩ за повдигнатите обвинения е до 20 г. лишаване от свобода.

Ружа Игнатова е създала криптовалутата „Уанкойн“ през 2014 г. Тя има и германски паспорт. През 2015 г. Игнатова придоби чрез дубайски компании две знакови сгради в центъра на София – ресторант „Крим“ и къщата на някогашния кмет Димитър Моллов срещу Народното събрание за общо 9 млн. евро.

В началото на миналата година в съвместна операция на българските власти с германските им колеги беше разбита международна група за пране на пари, използвала „Уанкойн“ за разплащане. По време на разследването е установено, че регистрирано в Обединените арабски емирства дружество действа на 4 континента чрез стотици свързани с него фирми. То въвежда разплащания с „Уанкойн“, но тази криптовалута е забранена в Германия.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments