Мандатите на кметовете на Благоевград и Ботевград може да бъдат прекратени?

0
1142
кметовете на Благоевград и Ботевград
Снимка: Кметовете на Благоевград и Ботевград

Мандатите на кметовете на Благоевград и Ботевград може да бъдат прекратени заради решение на административните съдилища, пише „бТВ“.

Благоевградският административен съд отмени като незаконосъобразно решението на Общинската избирателна комисия /ОИК/, с което тя отказва да прекрати пълномощията на градоначалника Румен Томов.

Политическите партии ГЕРБ, МИР, Нова алтернатива и Свобода оспориха с жалби решението на ОИК – Благоевград. Според сигнала им, Тодоров не е заличил фирмата си от Търговския регистър до 4 декември миналата година. Според административния съд има нарушение на закона.

От съда са изпратили преписката на ОИК за ново произнасяне, като решението може да бъде обжалвано. След това ще стане ясно дали ще има нови избори за кмет.

Подобно е решението на Административния съд – София област от 20 януари по повод решение на ОИК – Ботевград от 27 декември да откаже да прекрати предсрочно правомощията на градоначалника Иван Гавалюгов.

На 10 януари в съда са постъпили 2 жалби. Според тях решението на комисията е незаконосъобразно, защото е издадено в нарушение с материалния закон. Нямало и мотиви, с които да защитят решението си.

Кметът Гавалюгов заяви, че подадените жалби са фалшиви и имало разминаване в подписите. Той вече е сигнализирал за това.

Решението на съда може да се обжалва с касационна жалба, която трябва да се подаде в 7-дневен срок във Върховния административен съд. Ако това не се случи, отново ще има заседание дали градоначалникът ще бъде отстранен от длъжност.

На предишното заседание на комисията от 27 декември, решението за отстраняването на Гавалюгов не беше взето, като 9-ма бяха „против“, а само 4-ма „за“.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments