Малките предприятия ще се справят с дълъг списък от предизвикателства през 2023 г.

0
29
Работници и работодатели
Снимка: Pixabay

Малките предприятия са изправени пред комбинация от стари и нови предизвикателства в началото на 2023 г., пише „Асошиейтед прес“. Назряваща рецесия, все още висока (макар и намаляваща) инфлация и трудови проблеми са някои от спорните въпроси, пренесени от 2022 г., с които малките предприятия ще трябва да се справят. Има и нови регулаторни бръчки, като например предложена промяна в начина на класифициране на концертните работници и повече държави, изискващи прозрачност на заплащането. След 3 години на несигурна пандемия това, което се случва през 2023 г., ще има голяма разлика в това дали малките предприятия в цялата страна могат да останат на повърхността.

Тревоги за рецесията

В известен смисъл дали икономиката се е насочила към рецесия или не е по-малко проблем за малкия бизнес, отколкото ежедневните операции. Нела Ричардсън, главен икономист на компанията за заплати ADP, коментира, че собствениците на малък бизнес трябва да се съсредоточат върху по-големи проблеми като труд и заплати. Тя заяви:

„Рецесията в по-голямата си част е академичен въпрос. Няма да знаем няколко месеца, докато не се случи и никой на главната улица не направи това обаждане. Далеч е от наемането и текучеството.“

Като се има предвид икономическата несигурност, малките предприятия ще трябва да контролират разходите си и да управляват операциите си възможно най-ефективно, смята Рей Кийтинг, главен икономист на Small Business & Entrepreneurship Council. Той е на мнение, че технологията може да помогне за ефективността и един от начините за намаляване на разходите е да се създаде по-широка мрежа от доставчици.

Инфлация

Причината, поради която предприятията трябва да поддържат здрав контрол върху разходите, е инфлацията, която изглежда достигна своя връх миналото лято, но остава висока. Според последните данни на правителството потребителските цени са се повишили със 7,1% през ноември спрямо предходната година, което е спад от увеличение от 7,7% през октомври.

Експерти смятат, че инфлацията едва ли ще се върне до нивата, наблюдавани преди 2022 г., най-вече поради по-високите заплати и ниската заетост. Месечният доклад за заетостта, публикуван в петък, показва, че заплатите са се увеличили с 4,6% на годишна база през декември, а нивото на безработица е само 3,5%. Дейвид Луис, главен изпълнителен директор на фирмата за човешки ресурси Operations Inc., която консултира малкия бизнес, увери:

„Искаме нивото на безработица да се повиши, защото ако това се случи, растежът на заплатите ще се забави и не само няма доказателства, че това се случва, но ако има нещо, ръстът на заплатите е на път да получи ракетно гориво по това време на годината, когато заплатите растат.“

Той смята, че очаква инфлацията да остане в неопределеност. И допълни:

„Не виждам инфлацията да спада по някакъв значителен начин… но не виждам да се връща над това ниво от 8 процента.“

Труд

Постоянно предизвикателство за малкия бизнес е наемането и задържането на работници. Въпросът е особено силен в началото на годината. Тъй като фирмите обикновено дават повишения или бонуси в края на годината, много работници използват периода от средата на януари до средата на април, за да решат дали трябва да сменят работата си. Луис от Operations Inc. коментира:

„Всичко, което виждаме или чуваме, предполага, че компаниите трябва да се удвоят на увеличенията спрямо това, което са правили средно през последните 15 години, за да бъдат в крак с всички. За съжаление, по-малките фирми разполагат с най-малко ресурси, за да се възползват.“

Тъй като малките предприятия не могат да се справят с повишенията в по-големите компании, те ще трябва да намерят нови начини да задържат работници през 2023 г. Кийтинг от Съвета за малък бизнес и предприемачество коментира, че едно решение за малкия бизнес през 2023 г. може да бъде по-обширно обучение на работното място. Той разясни:

„Не че не ги обучават сега, но те трябва да отидат по-дълбоко, отколкото в миналото, и да тренират по целия път. Това е един от отговорите на тези трудови предизвикателства.“

Предложение за ново правило за независими работници

Министерството на труда на САЩ предложи правило, което би улеснило класифицирането на независими работници като служители, част от дългогодишен дебат за това дали работещите в концерти като шофьори на Uber или доставчици на Instacart са изпълнители или служители.

Министерството на труда в страната заяви, че предложението ще защити работниците и „дори игралното поле“ за предприятията, които класифицират работниците си правилно, намалявайки броя на неправилно класифицираните служители.

Работниците, класифицирани като служители, могат да се класират за обезщетения като минимална заплата и социално осигуряване. Критиците на предложеното правило обаче са на мнение, че работещите по концерти не винаги искат статут на служител и новото правило ще бъде бреме за малкия бизнес.

Предложеното правило е „твърде широко, тромаво, произволно и объркващо, което означава, че ще завлече безброй независими изпълнители и лица на свободна практика в „неправилно класифицирана“ яма, ако бъде прието“. Това смята Карън Кериган, главен изпълнителен директор на групата за застъпничество Малък бизнес и Съвет по предприемачество.

Предложението се прилага само за закони, които Министерството на труда прилага, като федералната минимална заплата. Но работодателите и съдилищата често използват правилата на Министерството на труда като насока за по-широки въпроси.

Окончателното решение на Министерството на труда се очаква тази година, вероятно през първото тримесечие.

Промени в минималната заплата/Държавни наредби

И накрая, малките предприятия трябва да са наясно с регулаторните промени, които влизат в сила през 2023 г., особено държавните разпоредби.

Има 27 щата, които повишават минималните заплати през 2023 г. Например в Мичиган минималната заплата е определена да се увеличи от 9,87 долара на 10,10 долара на час. Калифорния определя минималната заплата от 15,50 долара на час за всички служители, независимо от размера на работодателя. Това се променя от 15 долара за работодатели с 25 или повече работници и 14 долара за работодатели с по-малко от 25 работници.

Законите за прозрачност на заплащането също влизат в сила. От 1 януари Калифорния започна да изисква от работодателите с 15 или повече работници да посочват диапазоните на заплатите в обявите за работа. В щата Ню Йорк се очаква законопроект за прозрачност на заплатите да влезе в сила през септември, изискващ диапазони на заплащане в обявите за работа.

Законите за прозрачност на минималната работна заплата и заплащането се различават значително в зависимост от държавата, така че малките предприятия трябва да следят местните си закони, за да са сигурни, че следват всички промени.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments