Малки и средни общини с шанс за нови екоавтобуси и умни трафик системи

0
71
Автобус
Автобус. Снимка: Искра.бг, Архив

16 общини и техни партньори в страната кандидатстват за осигуряване на екологични aвтобуси и подобряване на инфраструктурата за градския транспорт. Проектите са на стойност 107 млн. лева, които ще бъдат осигурени от Министерството на регионалното развитие и благоустройството чрез процедурата „Екологосъобразна мобилност“ по Плана за възстановяване и устойчивост.

В понеделник изтече крайният срок за подаване на документи, като тепърва ще бъде направена оценка на подадените предложения. 

Освен покупка на нови автобуси и тролейбуси с нулеви емисии, се очаква да бъде финансирано и изграждането и поддръжката на зарядни станции за тях. По програмата ще могат да бъдат разработени и внедрени интелигентни транспортни системи в градовете, които ще позволят автоматизирано управление и контрол на трафика и движението, проследяване на колите на градския и междуградския транспорт с GPS система, автоматизирани системи за продажба на билети и други. 

Предвидено е и въвеждането на мерки за повишаване на безопасността на движение в населените места. На места ще бъдат изградени пешеходни надлези с  достъп за хора с намалена подвижност, допълнително осветление на пешеходни пътеки, изграждане на велоалеи, специални маркировки за намаляване на скоростта на входовете на населените места, поставяне на настилка с различен цвят и текстура, осветени и дублирани пътни знаци, изграждане на разделителни острови и др. Общините ще могат да разработят или актуализират планове за организация на движението в населените места.

За по-добра по-екологична свързаност ще се борят Община Казанлък в партньорство с Община Павел Баня, Община Айтос в партньорство с Община Карнобат, Община Асеновград в партньорство с Община Садово, Община Пазарджик в партньорство с Община Пещера, Община Габрово с Община Севлиево, Община Враца с Община Монтана, Община Велинград в партньорство с Община Ракитово, Община Кюстендил с Община Невестино, Община Сливен в партньорство с Община Ямбол, Община Ловеч с Община Троян, Община Самоков в партньорство с Община Ихтиман, Община Хасково в партньорство с общините Свиленград и Харманли, Община град Добрич в партньорство с Община Добричка, Община Петрич в партньорство с общините Сандански и Ботевград, Община Шумен с Община Търговище и Община Перник в партньорство с Община Брезник.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments