Макрон предложи план за „възраждане на Европа“ на гражданите на съюза

0
122
Еманюел Макрон
Еманюел Макрон. Снимка: wikimedia commons

Френският президент Емануел Макрон предложи редица реформи за гарантиране на бъдещето на Европейския съюз.

В открито писмо, разпространено в цяла Европа, той призовава за създаването на агенция за защита на блока от кибер-атаки.

Преди европейските избори през май той се обяви за забрана на чуждестранни сили да финансират европейските политически партии.

В коментар за Брекзит, Макрон казва, че британците не са били добре информирани преди да гласуват, за да напуснат ЕС.

Макрон представи своите предложения за „европейско възраждане“ в отворено писмо, адресирано директно до „гражданите на Европа“, което беше публикувано в медии във всичките 28 държави-членки на ЕС.

В писмото си Макрон казва, че ЕС като институция се нуждае от сериозно разтърсване, ако иска да спре държавите-членки „да се оттеглят в национализма“ – пряко позоваване на Брекзит.

Кой каза на британците истината за тяхното бъдеще след Брекзит?„, пита френският президент в писмото си, използвайки оттеглянето на Великобритания от съюза като пример за кризата в ЕС. „Кой им обясни загубата на достъп до пазара на ЕС? Кой спомена рисковете за мира в Ирландия от възстановяването на границата?

Той описва ЕС като „не просто икономически пазар“, а „проект“, преди да изложи своята „пътна карта за ЕС“.

Предложенията на Емануел Макрон

– създаване на агенция за защита на демокрациите, която ще предоставя експерти на страните членки по това как да се предпазва изборния процес от манипулации и хакерски атаки

– забрана сили извън ЕС да финансират политически партии в Европа

– общоевропейски правила за забрана в интернет на всички прояви на език на омразата и насилието

– реформиране на Шенгенското споразумение и създаване на обща гранична полиция и европейска служба за предоставяне на убежище; но също така който иска да е в Шенген, ще трябва да проявява и солидарност чрез единната европейска политика за предоставяне или отказ на убежище; поемане на задължения за стриктен контрол и европейска солидарност от всяка страна чрез Европейски съвет за вътрешна сигурност

– създаване на Европейска климатична банка, която да финансира прехода към зелена икономика

– забрана за компаниите, застрашаващи стратегически интереси на Европа

– създаване на политика „Европа на първо място“ в духа на това, което правят в момента властите във Вашингтон и Пекин

– създаване на социален щит за всички работещи в ЕС, като се „гарантира едно и също заплащане за една и съща свършена работа, както и минимална европейска заплата, подходяща за всяка държава и обсъждана колективно всяка година“

– призив институциите на ЕС и държавите членки да участват до края на годината в Конференция за Европа, на която да бъдат предложени промени в политическия проект на съюза без да има теми табу; това включва и съгласие за ревизия на съществуващите основополагащи закони на ЕС.

– реформиране на правилата за защита на конкуренцията и търговската политика; наказване или забрана за бизнес на компании, които компрометират стратегическите интереси и фундаментални ценности като екостандарти, защитата на данни и честното плащане на данъци; създаване на европейски преференции в стратегическите индустрии и обществените поръчки, „както правят нашите американски и китайски конкуренти“.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments