Македонският парламент одобри т.нар. „френско предложение“

0
40
Събрание на РСМ
Събрание на РСМ. Снимка: Facebook

Събранието на Република Северна Македония /РСМ/ одобри с 68 гласа проектозаключения, с които дава мандат на правителството на Димитър Ковачевски да преговаря в рамките на така нареченото „френско предложение“. Залата обаче беше напусната преди вота от ВМРО-ДПМНЕ. Решението беше взето на база на гласовете на СДСМ, албанските партии от управляващата коалиция и опозицията, предава „БНТ“.

Народните представители задължиха външното министерство, правителството и преговорния екип в разговорите с Европейския съюз /ЕС/ да се придържат към условията за зачитане идентичностните, езиковите, историческите и културни особености на македонския народ като точки, по които не се преговаря със Съюза.

Посланикът на ЕС Дейвид Гиър присъства по време на гласуването.

Предстои Скопие и София да подпишат двустранен Протокол по член 12 от Договора за приятелство и добросъседство с конкретни мерки и срокове за изпълнение на договореностите по историческите въпроси между двете държави,мерки срещу говора на омразата и други. Документът ще бъде част Преговорната рамка чрез директна препратка и от изпълнението му зависи прогресът на РСМ в преговорите.

Ще бъдат организирани и 2 междуправителствени конференции, като едната ще бъде политическа, а втората – същинското начало на преговори. Между двете РСМ трябва да нанесе изменения в Конституцията си и да впише българите наравно с другите части от народи.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments