Магистралата Русе-Велико Търново е обявена за национален обект

2
304
Арх. Иван Шишков
Арх. Иван Шишков. Снимка: МРРБ

Служебният кабинет реши бъдещата автомагистрала от Русе до Велико Търново да бъде обявена за национален обект, съобщи регионалният министър арх. Иван Шишков след правителственото заседание. Това ще улесни процедурите за одобряване на подробния устройствен план /ПУП/ на трасето, ще доведе до по-бързи процедури за отчуждаване и ще увеличи възможностите за инвестиции.

Решението е подкрепено от цялото правителство, посочи арх. Шишков и допълни, че всички министри са се изказали положително, защото е общо разбирането, че трябва да се сложи ред в проектирането и изграждането на пътища у нас.

„Може да кажем, че с това решение сме направили част от онова действие, с което трябва бавно и методично да ликвидираме 10-годишния хаос, който цареше в проектирането и строителството на пътищата, и да въдворим правов и планов ред в цялото изграждане“, категоричен беше ресорният министър. Той информира, че през последните 7 месеца по време на управлението на редовното правителство, в определени министерства умишлено планът не е бил съгласуван.

„Това вече е преодоляно и техническото проектиране ще стартира с изключително сериозни темпове“, каза Шишков.

Вече са готови ПУП и идейният проект за автомагистралата от Русе до Бяла и обхода на Бяла – два от трите бъдещи участъка на автомагистралата. През следващата седмица ще бъде свикан Национален експертен съвет по устройство на територията, който да разгледа и одобри ПУП. След като това стане, ще може да започне процедурата за отчуждаване и изграждането.

„Тази автомагистрала е част от най-важния транспортен коридор север-юг, със значение не само за България, а за цяла Европа. Амбицията ни е такава, че няма да спрем дотук с планирането. Максимално бързо ще възложим проектиране на целия транспортен коридор до ГКПП „Маказа“.“, заяви още министър Шишков. По думите му цялостното изграждане на магистралната мрежа би гарантирало по-голяма безопасност на движението и по-голяма проходимост на нашите пътища.

По време на днешното решение на Министерския съвет /МС/ е било прието изменение на Общия устройствен план на София за разширяване на третия метродиаметър. Той ще е дълъг 6 км, с 6 метростанции и ще минава през Военна академия – ул. „Гео Милев“ – покрай „Арена Армеец“ и ще стигне до „Цариградско шосе“, уточни министър Шишков. По думите му предстои Столична община да изработи ПУП, инвестиционни проекти и да изгради обекта.

Абониране
Известие от
guest
2 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Пламен
Пламен
22 дни по-рано

Браво

Аз съм
Аз съм
22 дни по-рано
Reply to  Пламен

Да