МАЕ: Зимният сезон започва с изключително високи цени на газа

0
17
Природен газ
Природен газ. Снимка: Pixabay

„Тазгодишният зимен газов сезон започва с изключително високи нива на цените на природния газ и волатилност, причинени от безпрецедентната несигурност на доставките, тъй като Русия рязко ограничава доставките си по газопроводите за Европа.“

Това пише в своя доклад за четвъртото тримесечие на 2022 година Международната агенция по енергетика /МАЕ/. Според тях резултатът е значително напрежение на пазара на алтернативни източници на доставки.

„Сигурността на доставките се превърна в първостепенен приоритет в Европа и други региони вносители, тъй като не може да се изключи пълно прекъсване на руските потоци към Европа, което ще създаде допълнително напрежение и намаляване на търсенето за всички конкурентни вносители на втечнен природен газ“, уточняват от МАЕ. Те разясняват:

„Газовата криза, предизвикана от нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 година, доведе до поредица от пазарни корекции. Европейските купувачи силно увеличиха поръчките си за втечнен природен газ, което доведе до затягане на пазара и намаляване на търсенето в различни региони вносители. Това оказа видимо въздействие и върху поведението при сключването на договори за втечнен природен газ, като се наблюдава връщане към по-традиционни характеристики като договори с фиксирано местоназначение и по-дълъг срок на действие.

Европейският съюз, чиито държави-членки са пряко изложени на заплахата от по-нататъшно намаляване на доставките, прие редица мерки за повишаване на сигурността на доставките и устойчивостта на пазара преди настъпващата зима.“

В документа се пише още, че тримесечният доклад включва годишния преглед на глобалната сигурност на газа на Агенцията.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments