Лют скандал в парламента заради заловените 800 тона боклук от Италия за България

1
864
Народно събрание. Снимка: пресцентър НС
Народно събрание. Снимка: пресцентър НС

Лют скандал се разрази в парламента между министъра на околната среда Нено Димов и лидера на БСП Корнелия Нинова заради внасянето на боклук от Италия. Преди броени дни бяха заловени 17 вагона с над 800 тона отпадъци, които са пътували за България. Според разследващия журналист Чезаре Джуци от „Кориера дела Серра“ най-вероятно това е част от мащабна схема, свързана с мафията.

Днес Димов беше изслушан по въпроса в Народното събрание по искане на левицата. Нинова го нападна, като поиска да разбере потърсил ли е италианската страна, за да стане ясно кой изнася този боклук за България и за къде е бил предназначен.

„Попитахте ли ги какво могат да направят службите съвместно или просто казвате – МОСВ не знае за боклука?“, поиска да знае Нинова, предаде „Dnes.bg“.

Тя обвини управляващите, че в екоминистерството цари пълен хаос. Според нея хаос има и при контрола.

От своя страна Нено Димов обяви, че българското законодателство е едно от най-рестриктивните в Европа по отношение на внасянето на боклук за изгаряне. Има наложено ограничение импортът да не се равнява на повече от половината от отпадъците, които отиват в инсталациите.

Той припомни, че до 10 години в ЕС нивото на депониране трябва да е по-малко от 10%. А в същото време рециклирането ще достигне до 65 на сто. Само 25% от боклуците ще продължат да се изгарят.

В момента в България в инсталациите отиват само 3 на сто от отпадъците, твърди екоминистърът.

Той даде за пример европейски градове като Копенхаген и Стокхолм, където се изгаря 50% от боклука, а те са обявени за едни от най-екологичните.

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
АННА
АННА
4 години по-рано

И МОРАЛА ИМ И ПОЛИТИКАТА ИМ, Е ЦИНИЧНА !!!СЕГА Е МОМЕНТА ЗА СВАЛЯНЕ НА ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО….ВЕЧЕ СТАНА МНОГО, ПРЕКАЛЕНО МНОГО И ТЕ СЕ НАДЯВАТ ДА НИ ОТКЛОНЯТ ВНИМАНИЕТО КАТО …………..ВДИГАТ ЦЕНИТЕ !!! НА МАЙМУНИ НИ НАПРАВИХА И НИЕ СИ МЪЛЧИМ !!