Любен Зидаров: „Хари Потър“ не е гениално произведение

0
68
Хари Потър
Снимка: Pixabay

„Хари Потър“ не е гениално произведение, а е като всяка мода по света. За момента просто е популярно. А от екипа на Роулинг одобриха кориците ми“.

Това заяви художникът Любен Зидаров, който бе избран да нарисува кориците на българското издание на поредицата, за България днес. Той бил огорчен от негативната реакция срещу творбите му, както и от определението „призрак от миналото“.

През последните дни новите корици, нарисувани от Зидаров, разпалиха спорове и скандали в и извън социалната мрежа. Преобладаващите мнения бяха негативни, въпреки че се намериха и хора, които да защитят художника и дори да го сравнят с Пикасо.

Зидаров е прочел само първата книга. За срока от една година той е трябвало да прочете всички части и след това да създаде кориците. Въпреки че времето било малко, такива били изискванията на авторката Джоан Роулинг.

„Цялата поредица, която е от 4000 страници, няма как да прочета. Не разбирам защо някои са се разбеснели така, каква е причината? Не смятам, че трябва да гледаме само захаросаните илюстрации, които ги има по света. Но на мен едно ми е интересно – как така се активизираха изведнъж тези хора точно сега, като че ли за първи път нещо рисувам? Ами това съм аз. Така го правя. Като че ли става дума за някакво гениално произведение.“, запита той.

В едно демократично общество трябва да има диалог „за“ и „против“ нещо, смята Зидаров. Според него не са опасни простите хора, а полуинтелигенцията, защото тя била най-агресивна и най-многобройна.

Оставете коментар

avatar
2000
 
smilegrinwinkmrgreenneutraltwistedarrowshockunamusedcooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouth
Фото и Видео файлове
 
 
 
Аудио и Видео файлове
 
 
 
Друг вид файлове
 
 
 
  Абониране  
Известие от