Лозаро-винарският сектор ще получи допълнителни 6 млн. лева

0
2
Лозя
Снимка: Pixabay

Лозаро-винарският сектор ще бъде подпомогнат с още 6 милиона лева, които са извънредната помощ, определена от Европейската комисия за приспособяване на земеделските стопани, засегнати от икономическата криза след конфликта между Русия и Украйна. Това разкри заместник-министър Стефан Бурджев по време на среща с изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното /ИАЛВ/ Георги Тодоров. На нея присъстваха директорът на дирекция „Държавни помощи и регулации“ Дора Ненова и главният секретар на ИАЛВ Нина Филипова.

Лозарите бяха представени от Албена Симеонова, Ваня Барбалова, Атанас Василев и Калин Иванов, които изтъкнаха проблема, че цената на гроздето пада, а тази на всички суровини и материали, необходими за отглеждането и поддържането на лозовите насъждения, се повишава постоянно.

Аграрният заместник-министър припомни, че по кризисната мярка, която Европейската комисия определи за подпомагане на земеделския сектор, с бюджет от 500 000 000 евро, за България е предвидена помощ от 10,6 млн. евро, с възможност тази помощ да бъде увеличена с национални средства до 200% или общо 62 млн. лева.

Проектът на наредбата, която урежда условията за подпомагане, в момента е на етап на обществено обсъждане до 7 юли, а помощта трябва да бъде изплатена до 30 септември, уточни още Бурджев. Той добави, че досега на производители на винено грозде са изплатени 4 млн. лева по COVID помощта.

Предстои сектор „Земеделие“ да бъде подпомогнат с допълнителни средства във връзка с кризата в Украйна, изтъкна заместник-министър Стефан Бурджев. По време на своята визита в Изпълнителна агенция по лозата и виното, той се запозна с условията на работа в Изпитвателна лаборатория, специализираната администрация и обща администрация.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments