Ловци на трюфели: Работата ни се оказа незаконна, доста хора тръгват за чужбина

0
634
Трюфел
Трюфел. Снимка: Freepik.com

Организации на ловци на трюфели и берачи на гъби предупреждават, че работата им може да се окаже незаконна, защото все още не е регламентирана от Министерството на земеделието.

Пред „Bulgaria ON AIR“ Светлозар Сидеров от Националната федерация на ловците на трюфели обяснява, че причината заради забавената заповед на практика търсачите нямат право да продават, а търговците нямат право да купуват легално

„Обещаха ни, че тази седмица ще пуснат временна заповед, която да отпуши сезона и в близките една-две седмици ще бъдем включени в работна група, в която ще разгледаме промени в текстове и разрешителното да важи на национално ниво“.

Според Сидеров причината заповедта се е забавила е свързана с трудности на тълкуване на новите текстове, които бяха въведени от Министерството на финансите и заради това, че противоречат на Закона за горите.

„Трюфелите главно са износ, добиват се между 300 и 500 тона. Диворастящите гъби са около 2-3 хил. тона годишно. Повечето са за преработка и износ“.

Сидеров допълва, че в момента Законът за горите не е пригоден за дейността на ловците на трюфели. Той напомни, че всички приходи от гъби в размер на милиони се вливат в българската икономика, но в момента от сектора се наблюдава сериозен отлив и доста хора избират да продължат дейността си в чужбина. 

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments