Лондон пред ОССЕ: Великобритания винаги ще стои зад Украйна!

0
29
Знаме на Великобритания
Знаме на Великобритания. Снимка: Pixabay

Великобритания е категорична, че войната в Украйна е причинила опустошения, докато в същото време Русия продължава да отрича своята отговорност за хилядите смъртни случаи.

В свое изявление пред Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа /ОССЕ/ зам.-посланикът на Обединеното кралство Дейрдре Браун обяви, че от 24 февруари насам светът е станал свидетел на разрушенията, причинени от Москва. През това време са загинали много цивилни. А милиони други имат нужда от хуманитарна помощ. 25% от украинците са били принудени да напуснат своите домове. Болници и училища са били бомбардирани. 

„Докато Русия започва нова офанзива в Източна Украйна, цивилните ще продължат да страдат. Това включва Мариупол, който преди инвазията е имал население от над 400 000 – стотици хиляди от които са били рускоговорящи – и беше център за търговия със зърно и тежко машиностроене в Украйна. Усилията на Русия да превземе града вече са с ужасяващи разходи за жителите му. Кметът на Мариупол изчисли, че над 20000 цивилни може да са били убити в града от началото на инвазията, като същевременно са разрушени големи площи от инфраструктурата. Много украинци са били насилствено депортирани – против волята им – в Русия или в контролирани от Русия региони на Украйна. И има шокиращи разкази за цивилни – мъже, жени и деца – лишени от достъп до храна, вода и медицински консумативи. Как Русия може да се опита да оправдае това? Обединеното кралство се присъединява към призива за спешна хуманитарна пауза, за да се даде възможност помощта да достигне до цивилни в най-силно засегнатите райони и да се позволи на гражданите да се евакуират безопасно и свободно“, посочва още Лондон. 

Великобритания обвини Москва в откровени лъжи, отричайки отговорността си за всички тези смъртни случаи. Лондон припомни, че Русия многократно е казвала, че няма да насочва агресията си към цивилната инфраструктура, но безмилостно са били атакувани жилищни райони, училища и болници. Обявили са също така, че няма да навредят на цивилните граждани, но според Обединеното кралство са налице сериозни доказателства за военни престъпления, които са били извършени в Украйна. 

Освен това според Великобритания правителството на Русия се е опитало да действа с дезинформация като е отказало да бъде удължен мандатът на Специалната мисия за наблюдение. Дори и сега били получени тревожни съобщения, че подставени лица на Москва заплашвали персонала, оборудването и помещенията на мисията в Донбас и дори били заловени служители. Лондон осъжда всички тези действия категорично и призовава за освобождаването им

„Нека бъдем ясни: Светът вижда през лъжите на Кремъл. Истинската степен на действията на Русия в Мариупол и в останалата част на Украйна тепърва ще бъде разкрита, но не трябва да има съмнение, че ще се търси справедливост за тези и за бъдещи нарушения на задълженията на Русия по международните закони, които те свободно подписаха до, включително, Заключителния акт от Хелзинки. Виновните за зверства трябва да бъдат държани под отговорност. Кремъл трябва да носи отговорност за действията си. Докладът на Московския механизъм, като първият независим доклад под егидата на международна организация, беше важен за потвърждението на страховете ни. Ще положим всички усилия да подкрепим разследването на МНС за потенциални военни престъпления в Украйна, което се провежда в момента, както и други международни разследвания, според случая“, посочиха още от Обединеното кралство пред ОССЕ. 

Лондон е категоричен, че ще продължи да използва всички налични инструменти, за да гарантира, че Владимир Путин ще се провали в своята непредизвикана и неоправдана война. Ден по-рано Великобритания обяви нови санкции срещу ключови лидери на армията на Москва. Те са насочени към онези, които командват на фронтовата линия, както и лица, които подкрепят активно нахлуването в Украйна. 

На 13 април бяха обявени санкции срещу други 178 лица, които са били в координация с Европейския съюз. Освен това ден по-късно е бил забранен износът на ключово оборудване за рафиниране на нефт и катализатори. Целта е да се намали способността на Москва да добива и изнася на свой ред нефтопродукти. 

„Ние също така ще продължим да помагаме на Украйна да се защити. Обединеното кралство увеличи военната подкрепа за смъртоносна и несмъртоносна помощ, с което общата сума досега достигна 450 милиона паунда. Ще продължим да предоставяме повече отбранително оборудване в отговор на исканията на украинското правителство за защита на техния суверенитет, включително предоставяне на обучение, когато е необходимо, за оборудването, което сме предоставили на украинските въоръжени сили. Украйна се бори за правото на своите граждани да живеят мирно на нейна територия. Обединеното кралство стои с Украйна и винаги ще защитава правото на украинския народ да избира собствената си съдба. Работим с нашите международни партньори, за да намерим дългосрочно решение за сигурност, така че Украйна никога повече да не бъде атакувана по този начин. Украйна заслужава мир“, категорично е Обединеното кралство. 

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments