Лидерите по отбраната се срещат на фона на несъгласие относно танковете за Украйна

0
21
Войници
Войници. Снимка: Pixabay

Днес лидерите по отбраната, събрани във военновъздушната база Рамщайн в Германия, чуха пламенен призив за повече помощ от украинския президент Володимир Зеленски, докато се бореха да разрешат продължаващото несъгласие относно това кой ще предостави бойни танкове и друга военна помощ на неговата изправена пред затруднения страна, предава „Асошиейтед прес“.

„Това е решаващ момент. Русия прегрупира, набира и се опитва да превъоръжи.“, предупреди министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин по време на откриването на срещата.

Зеленски, говорейки на живо чрез видеовръзка, потвърди на събранието, че „терорът не позволява дискусия“. Той изрази мнението, че „войната, започната от Русия, не позволява забавяне:. Наричайки го решаващ момент за Украйна и „решаващо десетилетие за света“, Остин от своя страна коментира, че присъствието на групата в Германия е сигнал за тяхното единство и ангажимент да продължат да подкрепят Украйна. На събранието от около 50 лидери на отбраната, които присъстваха лично и чрез видео, Остин подчерта:

„Трябва да запазим инерцията и решимостта си. Трябва да копаем още по-дълбоко.“

Говорител на Кремъл заяви, че разполагането на западни танкове ще предизвика „недвусмислено негативни“ последици. По време на медийна среща брифинг петък говорителят на Кремъл Дмитрий Песков беше категоричен:

„Всички тези танкове ще изискват както поддръжка, така и ремонти и т.н., така че (изпращането им) ще добави проблеми на Украйна, но няма да промени нищо по отношение на постигането на целите на руската страна.“

Остин и генералът от армията на САЩ Марк Мили, председател на Обединения началник-щаб, се очакваше да обсъдят последния огромен пакет от помощ, който САЩ изпращат, който възлиза на общо 2,5 милиарда долара и за първи път включва бронирани превозни средства Stryker. Но по-широкото колебание относно изпращането на танкове в Украйна разбуни коалицията. Германия е изправена пред нарастващ натиск да достави танкове Leopard 2 на Киев или поне да освободи пътя за други страни, като Полша, да доставят произведените в Германия Leopard от собствените си запаси.

САЩ също така отказаха, поне досега, да предоставят танкове M1 Abrams, позовавайки се на обширната и сложна поддръжка и логистични предизвикателства с високотехнологичното превозно средство. САЩ смятат, че би било по-продуктивно да изпратят Leopards, тъй като много съюзници ги имат и украинските войски ще трябва да бъдат обучени само на този, в сравнение с необходимостта от много повече обучение на по-трудните Abrams.

Обединеното кралство обяви миналата седмица, че ще изпрати танкове Challenger 2, описвайки това като естествено развитие на военната помощ за Украйна. На брифинг на Пентагона в четвъртък говорителят Сабрина Синг призна, че Leopard и Challenger не са сравними с танковете Abrams, тъй като Abrams е много по-труден за поддръжка и не би бил подходящ. Сингх увери:

„Това е по-скоро въпрос на издръжка. Искам да кажа, че това е танк, който изисква реактивно гориво, докато Leopard и Challenger, това е различен двигател. Leopard и Challenger са малко по-лесни за поддръжка. Те могат да маневрират през големи части от територия, преди да се наложи да заредят гориво. Поддръжката и високите разходи, които биха били необходими за поддържането на Abrams — просто няма смисъл да се предоставя това на украинците в този момент.“

Последният пакет от американска помощ включва осем системи за противовъздушна отбрана Avenger, 350 Humvee, 53 превозни средства, устойчиви на мини и засада (MRAP), повече от 100000 артилерийски боеприпаси и ракети и ракети за високомобилната артилерийска ракетна система. Това беше обявено в четвъртък от Пентагона.

Новият министър на отбраната на Германия Борис Писториус, който встъпи в длъжност в четвъртък само час преди да се срещне с Остин, беше сред лидерите на отбраната, присъстващи на срещата в Рамщайн. Позовавайки се на танковете, той коментира пред телевизия ARD, че е „доста сигурен, че ще вземем решение по въпроса през следващите дни, но все още не мога да ви кажа днес как ще изглежда“.

Други обещания, обявени преди срещата в Рамщайн, включват противовъздушни оръдия S-60 от Полша със 70000 патрона, допълнителни системи за противовъздушна отбрана Stinger и два хеликоптера M-17 от Латвия, както и два руски хеликоптера Ми-8 и десетки на зенитни оръдия L-70 с боеприпаси от Литва.

Близо 11 месеца след руското нахлуване Зеленски изрази разочарование, че не е получил достатъчно оръжия от западните съюзници. Говорейки чрез видеовръзка в кулоарите на годишната среща на Световния икономически форум в Давос, Швейцария, в сряда, украинският лидер отправи завоалирана критика към основните поддръжници като Германия и САЩ, които се поколебаха да изпратят танкове.

Оплаквайки „липса на специфично оръжие“, Зеленски каза чрез преводач:

„Има моменти, в които не трябва да се колебаем или не трябва да сравняваме, когато някой каже: Ще дам танкове, ако някой друг също сподели неговите танкове.“

Германски официални лица са изразили колебанието си да позволят на съюзниците да дадат Leopards, освен ако САЩ също не изпратят на Украйна Abrams, според американски служител, който не е упълномощен да коментира и говори при условие за анонимност. Но няма признаци, че САЩ променят решението си да не изпращат Ейбрамс. Очаква се въпросът да бъде основна тема на срещата в петък.

Мили заяви пред репортери, пътуващи с него тази седмица, че новото комплексно обучение на САЩ с украински войски, съчетано с набор от нови оръжия, артилерия, бронирани превозни средства, които се насочват към Украйна, ще бъде от ключово значение за подпомагане на силите на страната да си върне територия, която е била превзета от Русия в продължилата близо 11 месеца война.

Целта, смята той, е да се доставят необходимите оръжия и оборудване на Украйна, така че новообучените сили да могат да го използват „някъде преди пролетните дъждове да се появят. Това би било идеално“.

Снабдяването с нови оръжия, танкове и бронетранспортьори идва, когато Украйна е изправена пред интензивни битки в източната част на страната около град Бахмут и близкия град за добив на сол Соледар. Очаква се през пролетта битките да се обострят.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments