Лидерите на Мианмар използват COVID-19 като оръжие срещу населението 

0
12
Полиция в Мианмар
Снимка: Wikimedia Commons, Архив

С нарастващата смъртност от коронавирус в Мианмар се увеличават твърденията на жителите и активистите за правата на хората, че военното правителство, което пое контрола през февруари, използва пандемията, за да затвърди властта и да смаже опозицията, пише “Асошиейтед прес”.

През последната седмица смъртността на глава от населението в Мианмар надмина тази в Индонезия и Малайзия и стана най-лошата в Югоизточна Азия. Осакатената здравна система в страната бързо се затрупва с нови пациенти, болни от COVID-19.

Доставките на медицински кислород са на изчерпване и правителството ограничава частната му продажба на много места, заявявайки, че се опитва да предотврати трупането. Но това доведе до широко разпространени твърдения, че запасите се насочват към правителствени поддръжници и военни болници.

В същото време медицинските работници са били нарочени от властта, след като оглавиха движение за гражданско неподчинение, известно като Държавен административен съвет, което призова професионалистите и държавните служители да не сътрудничат на правителството. Янги Ли, бивш експерт по правата на човека в Мианмар към ООН и член-основател на Специалния консултативен съвет за Мианмар заяви:

“Те са спрели да разпространяват лични предпазни средства и маски и няма да позволят на цивилни, за които подозират, че подкрепят движението за демокрация, да бъдат лекувани в болници, а също така арестуват лекари, които подкрепят движението за гражданско неподчинение.”

Тя каза:

“С кислорода те забраниха продажбите му на цивилни или хора, които не се поддържат от SAC, така че те използват нещо, което може да спаси хората срещу хората. Военните използват COVID като оръжие!”

Заместник-министърът на информацията на Мианмар Зау Мин Тун не отговори на въпроси относно обвиненията, но с нарастващия вътрешен и външен натиск за овладяване на пандемията, ръководството беше в офанзива за връзки с обществеността.

В държавния вестник “Глобална нова светлина на Мианмар” тази седмица няколко статии подчертаха усилията на правителството, включително това, което нарече тласък за възобновяване на ваксинациите и увеличаване на доставките на кислород. Цитираният старши генерал Мин Аунг Хлаинг, военен командир, който оглавява SAC, заяви, че се полагат усилия и за търсене на подкрепа от Асоциацията на страните от Югоизточна Азия и неуточнените “приятелски страни”. Той каза:

“Трябва да се положат усилия за осигуряване на по -добро здраве на държавата и на хората.”

Мианмар съобщи за още 342 смъртни случая в четвъртък и 5234 нови инфекции. Неговата 7-дневна колебаеща се средна смъртност на 1 милион души нарасна до 6,29 – повече от два пъти повече спрямо 3,04 в Индия в пика на кризата в страната през май. Цифрите в Мианмар се смятат за драстично по-малки от реалността поради липса на тестове и отчитане. Говорейки при условие на анонимност от страх от правителството репресия, лекар от общата болница Мауламин в четвъртия по големина град в Мианмар сподели следното пред “Асошиейтед прес”:

“Има голяма разлика между действителния брой на загиналите от COVID-19 на Военния съвет и реалността. В общността има много хора, които са починали от болестта и не могат да бъдат преброени.”

В социалните мрежи се разпространяват видеоклипове, показващи очевидни жертви на вируси, умрели в домовете си поради липса на лечение, и дълги опашки от хора, чакащи да видят какви запаси от кислород има все още. Правителството отрича съобщенията, че гробищата в Янгон са претоварени, но информацията от вторник е, че строят нови съоръжения, които могат да кремират до 3000 тела на ден. Фил Робъртсън, заместник-директор на Human Rights Watch в Азия, заяви:

“Като оставя COVID-19 да излезе извън контрол, военната хунта проваля бирманския народ, както и по-широкия регион и света, които могат да бъдат застрашени от нови варианти, подхранвани от неконтролирано разпространение на болестта на места като Мианмар.”

Той добави:

“Проблемът е, че хунтата се грижи повече за задържането на властта, отколкото за спирането на пандемията.”

Мианмар е една от най-бедните страни в региона и вече се намира в уязвимо положение, след като военните завземат властта, предизвиквайки ожесточена политическа борба. При бившия цивилен лидер Аун Сан Су Чжи Мианмар преодоля скока на коронавирусните инфекции миналата година, след като неговото управление строго ограничи пътуванията и заключи Янгон. Наред с това бяха осигурени ваксини от Индия и Китай, но правителството на Су Чжи беше свалено по-малко от седмица след първата вълна.

Тъй като гражданското неподчинение нараства след отстраняването на Су Чжи, държавните болници са затворени, тъй като лекарите и другият персонал отказват да работят при новата администрация, а вместо това управляват импровизирани клиники, за които са изправени пред арест, ако бъдат хванати. Някои се върнаха в държавните болници, но интервюираният от “Асошиейтед прес” лекар от Мауламин заяви, че е твърде опасно. Лекарят, който беше част от движението за неподчинение и лекуваше пациенти с консумативи, които са на привършване, подчерта:

“Мога да бъда арестуван от хунтата по всяко време, ако се върна в болницата, където по принцип работя.”

Според Том Андрюс, независим експерт на Съвета на ООН по правата на човека в Мианмар, правителствените сили са извършили най-малко 260 атаки срещу медицински персонал и съоръжения, убивайки 18 души. Най -малко 67 здравни специалисти са били задържани, а други 600 са в ареста.

Военните болници продължиха да работят след свалянето на Су Джи, но бяха избегнати от много хора и програмата за ваксинация се забави до пълзене, преди очевидно да изчезне напълно до тази седмица. Няма солидни данни за ваксинациите, но се смята, че около 3% от населението би могло да получи две дози от имунизацията.

Бързото нарастване на заразените с COVID -19 е “изключително тревожно, особено с ограничената наличност на здравни услуги и доставки на кислород”, каза Джой Сингхал, ръководител на делегацията на Червения кръст в Мианмар. Пред агенцията той подчерта:

“Има спешна необходимост от по-задълбочени тестове, проследяване на контакти и ваксинации срещу COVID-19, за да се помогне за ограничаване на пандемията. Този ​​последен скок е жесток удар за милиони хора в Мианмар, които вече се справят с влошаващите се икономически и социални трудности.”

По-рано тази седмица Андрюс призова Съвета за сигурност на ООН и държавите-членки да настояват за “прекратяване на огнището с COVID”. Тогава той посочи:

“Организацията на обединените нации не може да си позволи да бъде самодоволна, докато хунтата безмилостно атакува медицински персонал, след като COVID-19 се разпространява неконтролируемо. Те трябва да действат, за да сложат край на това насилие, така че лекарите и медицинските сестри да могат да осигурят животоспасяващи грижи, а международните организации да помогнат за поставянето на ваксини и свързаните с тях медицински грижи.”

След дълго затишие в хуманитарната помощ Китай наскоро започна да доставя ваксини. Този месец страната изпрати 736 000 дози до Янгон, като първата пратка от 2 милиона беше дарение, а според съобщенията повече от 10 000 са се доставили на армията за независимост на Качин, която провежда десетилетен бунт в северната гранична зона, където вирусът тръгна в Китай.

Говорителят на китайското външно министерство Джао Лицзян отказа да коментира директно по-рано тази седмица доклада за доставката на КИА, като отбеляза вместо това, че: “епидемията е общ враг на цялото човечество”.

Global New Light обяви, че Мианмар е получил още 1 милион дози, закупени от Китай. Съобщава се, че огнищата на COVID-19 са широко разпространени в затворите на Мианмар. В сряда държавната телевизия MRTV показа своите данни, според които са ваксинирани 610 затворници от затвора Insein в Янгон. Докладът беше посрещнат със скептицизъм и подигравка в социалните медии.

Лий каза, че ако правителството се опитва да използва ваксини и друга помощ в своя полза, като се позиционира като решение на пандемията, ще стане твърде късно. Тя коментира следното:

“Хората знаят, че е минало твърде много време. COVID не е създаден от човека, но стана непропорционален поради съучастие и умишлено блокиране на услугите – няма връщане назад.”

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments