Лидерът на Северна Корея е изправен пред дилема за помощ заради бързото COVID разпространениe

0
11
Ким Чен Ун
Снимка: Wikimedia Commons

По време на повече от десетилетие като лидер на Северна Корея, Ким Чен Ун направи „разчитането на собствените сили“ в своя ръководен ключ, избягвайки международната помощ и вместо това се стреми към вътрешни стратегии за оправяне на очуканата си икономика, пише „Асошиейтед прес“.

Но след като болестта, за която се предполага, че е COVID-19, разболява стотици хиляди от неговите хора, Ким стои на критичен кръстопът: или да преглътне гордостта си и да получи чуждестранна помощ за борба с болестта, или да се справи сам, понасяйки потенциални огромни смъртни случаи, които могат да подкопаят неговото ръководство.

„Ким Чен Ун е в дилема, наистина огромна дилема“, заяви Лим Юл-Чул, професор в Института за далекоизточни изследвания на университета Кюнгнам в Сеул. По думите му:

„Ако приеме американската или западната помощ, това може да разклати самостоятелната позиция, която той неотклонно поддържа, и общественото доверие в него може да бъде отслабено.

Да не правиш нищо обаче може да бъде пагубно. След като призна за наличието на огнището на COVID-19 миналата седмица, Северна Корея заяви, че „експлозивно разпространяваща се треска“ е убила 56 души и е разболяла около 1,5 милиона други. Външни наблюдатели подозират, че повечето от тези случаи са причинени от коронавирус.

Каквото и да казват контролираните от държавата медии на Северна Корея за тези, които са болни, огнището вероятно е няколко пъти по-лошо. На Северна Корея липсват достатъчно тестове за COVID-19 и експерти казват, че значително се подценяват смъртните случаи, за да избегне страната възможни обществени вълнения, които биха могли да навредят политически на Ким.

Според някои наблюдатели  заявеният брой на смъртните случаи е малък за страна, където повечето от 26 милиона души са неваксинирани, а лекарствата не достигат.

Очевидното по-ниското отчитане на смъртни случаи от страна на Севера има за цел да защити авторитета на Ким, тъй като той е изправен пред „първата и най-голяма криза“ от десетилетието си на управление, смята Нам Сунг-ук, професор в Корейския университет.

Избухването на заразата в Северна Корея може да бъде свързано с масивен военен парад в Пхенян в края на април, който Ким организира, за да представи нови оръжия и лоялни войски. Парадът привлече десетки хиляди войници и жители от цялата страна. След събитието Ким прекара няколко дни, правейки десетки възпоменателни групови снимки с участници в парада, всички от които бяха без маски. Повечето от снимките включват десетки или стотици хора.

Северна Корея може да успее да скрие публично реалния брой смъртни случаи, но засилените ограничения на страната за движение и правилата за карантина могат да навредят на нейното земеделие и отглеждането на реколтата. Икономиката на страната вече е разбита от повече от две години причинени от пандемия спирания на границите и други ограничения.

Северна Корея също е притеснена от недостига на медицински консумативи и храна, както и от консумативи от първа необходимост, за които пазарите пресъхнаха заради дългия период на затварянето на границите, заяви Ян Му-джин, професор в Университета за севернокорейски изследвания в Сеул. Визирайки евфемизма на държавата за опустошителен глад през 90-те години, който уби стотици хиляди хора, Янг подчерта:

„Те преживяват още един „тежък маратон“.

Преди да стане свидетел на случващото се сега, Ким отхвърли милиони дози ваксини, предлагани от подкрепяната от ООН програма за разпространение COVAX. След като Северът призна за огнище, Южна Корея и Китай предложиха да изпратят ваксини, лекарства и други медицински консумативи в Северна Корея. Съединените щати заявиха, че подкрепят усилията за международна помощ, въпреки че в момента нямат планове да споделят доставките си на ваксини със Севера.

Получаването на външна помощ би поставило Севера, който винаги е силно горд, въпреки бедността си, в трудно положение. През последните две години Ким многократно рекламираше страната си като „непревземаема“ за пандемията. В събота обаче той сподели, че страната му е изправена пред „голямо сътресение“ и че служителите трябва да проучат как Китай, единственият основен съюзник на страната му, и други нации са се справили с пандемията.

Професорът Нам изрази предположение, че Ким вероятно в крайна сметка ще иска да получава пратки с китайска помощ, но не и от Южна Корея, САЩ или COVAX. Ето какво коментира експертът:

„Преодоляването на „великото сътресение“ с помощта на това, което Северна Корея нарича американски империалисти и от Южна Корея, няма да бъде толерирано, защото това противоречи на достойнството на нейния върховен лидер.“

Освен това Северна Корея ще приеме китайска помощ само ако е направена по неформален, негласен начин, защото това е „въпрос на национална гордост“, изтъкна анализаторът Сео Ю-Сок от базирания в Сеул Институт за севернокорейски изследвания. Той подчерта, че Китай вероятно ще се съгласи с това, защото разглежда доставките на помощ като начин за укрепване на връзките със свой партньор, докато се изправя срещу Запада.

Но Чо Хан Бъм, анализатор от Корейския институт за национално обединение в Сеул, смята, че Северна Корея може да потърси подкрепа от Южна Корея, защото поставя под въпрос ефективността на китайските ваксини. Според него южнокорейските пратки през корейската сухопътна граница също ще бъдат по-бързи.

Експертите са разделени по въпроса от каква подкрепа най-много се нуждае Северна Корея. Някои призовават за изпращане на 60 милиона до 70 милиона дози ваксина, за да се инокулират хората многократно. Други казват, че е твърде късно за изпращане на толкова голям обем и че Северна Корея се нуждае повече температуропонижаващи средства, тестови комплекти, маски и други консумативи от ежедневна необходимост.

Тъй като предотвратяването на разпространението на вирус сред неваксинираното население на страната вече е нереалистично, целта трябва да бъде осигуряване на ограничени доставки от ваксини за намаляване на смъртните случаи сред високорисковите групи, включително възрастни хора и хора със съществуващи медицински състояния, каза Юнг Яе-хун, професор по превантивна медицина в южнокорейския университет Gachon. Юнг беше категоричен:

„Борбата с COVID-19 изисква цялостна национална способност, включително капацитет за тестване, лечение и инокулиране на хора с ваксини. Проблемът не може да бъде решен, ако външният свят помогне само с един или два от тези елементи.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments