Лидерът на мегацърквата La Luz del Mundo е в затвора за сексуално насилие над деца

0
6
Правосъдие
Правосъдие. Снимка: Pixabay

Наасон Хоакин Гарсия, лидерът на мегацърквата La Luz del Mundo, беше осъден в съд в Лос Анджелис на 16 години и 8 месеца затвор, предава „BBC“. 53-годишният Гарсия се призна за виновен миналата седмица по 2 обвинения за сексуално насилие над момичета от неговата конгрегация. Неговото споразумение за признаване на вината означава, че присъдата му е значително по-кратка от доживотен затвор, който би могъл да получи, ако беше признат за виновен в съдебен процес.

За своите последователи Наасон Хоакин Гарсия е известен като „Апостолът“. Неговата църква сподели изявление (на испански) в Twitter, в което изразява продължаващата си „подкрепа за Апостола на Исус Христос“ и похвали неговата „почтеност, поведение и работа“.

В изявлението се твърди, че тези доказателства за Гарсия са били изфабрикувани и че той е приел сделката за признаване на вината „като най-добрия начин да защити църквата и семейството си“.

Фундаменталистка християнска организация La Luz del Mundo (което означава „Светлината на света“ на испански) е основана в Мексико през 1926 г. от дядото на Гарсия, Еусебио Хоакин Гонсалес. Влиянието на църквата се разпространи през последните години и е силно в части от Калифорния, където има голямо испаноговорящо население, което Гарсия често посещаваше. Той беше арестуван на летището в Лос Анджелис през 2019 г. заедно с две от неговите последователи, когато пристигнаха с частен самолет.

Църквата казва, че е кръстила повече от 5 милиона души по целия свят, но е трудно да се намери независимо проверен брой на нейните последователи.

Изненадващо признание за вина

Гарсия беше изправен пред 19 обвинения, но в петък – три дни преди началото на процеса – той се призна за виновен по две обвинения за насилствено орално съвкупление с участието на непълнолетни и едно обвинение за блудствено действие срещу дете, което е на 15 години.

Неочакваната сделка за признаване на вината означава, че процесът срещу него е прекратен и лидерът на църквата няма да бъде изправен пред други обвинения, включително изнасилване и трафик на момичета от неговата конгрегация, което той отрече. Някои от тези, които обвиниха Гарсия в злоупотреба с тях, казаха, че сделката за признаване на вината е „опасен“ прецедент.

Сочил Мартин, бивш член на църквата, която е завела федерален граждански иск срещу La Luz del Mundo, твърдейки, че насърчава институционализирана култура на злоупотреба, коментира пред журналисти на пресконференция, че е разочарована, че „няма ден в съда“. Във вторник тя заяви:

„Нямаше съдебен процес. Хората не успяха да чуят какво представлява този човек в обществото и това е, което трябва да разберем.“

„Той заслужава максималното възможно наказание.“, категорична е Мартин, която обвинява Гарсия, че я е малтретирал в продължение на 17 години. Но главният прокурор Роб Бонта заяви, че присъдата в петък е изпратила „ясно послание, че сексуалната експлоатация никога не е приемлива в Калифорния“. В изявление на Бонта е казва следното:

„Като лидер на La Luz del Mundo, Наасон Хоакин Гарсия използва силата си, за да се възползва от децата. Той разчита на хората около него да подготвят събратя за целите на сексуално насилие. Днешната присъда никога не може да отмени вредата, но ще помогне за защита на бъдещите поколения.“

Двамата последователи, които бяха арестувани с него през 2019 г., също се признаха за виновни. 27-годишната Сузана Медина Оахака в петък призна, че нападението може да причини тежка телесна повреда. Тя е асистент на Гарсия преди ареста им.

Алондра Окампо вече се призна за виновна през 2020 г. по 4 обвинения, свързани със сексуално насилие над непълнолетни. Очакваше се жената да свидетелства срещу Гарсия.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments