Лейбъристите ще подкрепят втори референдум за Брекзит

0
152
Лидерът на Лейбъристите Джеръми Корбин. Снимка: wikimedia commons
Лидерът на Лейбъристите Джеръми Корбин. Снимка: wikimedia commons

Лейбъристите във Великобритания най-накрая обявиха, че ще подкрепят провеждането на втори референдум за излизането на страната от Европейския съюз, предадоха британските медии. Това ще стане, ако парламентът не подкрепи подкрепяната от лейбъристите версия на сделка за Брекзит.

Решението да се даде подкрепата на партията за втори референдум дойде след съгласуваните искания на министъра в сянка за Брекзит Киър Стармър и зам.-председателя на партията Том Уотсън, които се страхуват, че всяко по-нататъшно забавяне може да доведе до повече напускания на членове на партията, подобно на отцепилата се независима група.

Въпреки че подобна стъпка се приветства от депутатите, които подкрепят кампанията за второ национално допитване, лидерът на лейбъристите Джеръми Корбин вероятно ще се сблъска с решителна съпротива от страна на десетки депутати, които са за напускането на Европейския съюз. Бившият член на кабинета в сянка Луси Пауъл коментира пред в. „Гардиън“, че най-малко 25 депутати ще гласуват против подобнo решение, така че на лейбъристите ще се наложи да разчитат на подкрепата на консервативната партия.

Целта е да се избегне „пагубен Брекзит“, към който водят страната консерваторите на премиера Тереза Мей, заяви в понеделник Корбин. На среща с депутатите от партията късно снощи се очакваше, че Корбин ще обяви, че Лейбъристката партия ще внесе поправка с искане Великобритания да остане в митническия съюз на ЕС и да запази тясната си връзка с единния пазар на общността и след Брекзит. Ако тази поправка, както се очаква, бъде отхвърлена, ще се внесе втора поправка с искане за втори референдум.

„По един или друг начин ще направим всичко по силите си да избегнем Брекзит без споразумение“, се казва в предварителния текст на речта на Корбин.

Парламентът трябва да дебатира и да гласува в сряда за следващите стъпки на страната по мъчителния развод с ЕС, като се очаква депутатите да внесат различни предложения и поправки, включително и искане споразумението за напускането да бъде подложено на всенародно допитване. Лейбъристката партия не конкретизира какви може да бъдат въпросите в такъв нов референдум, но в предишни свои официални позиции е посочвала, че сред вариантите е и въпросът дали Великобритания да остане член на ЕС, отбелязва „Асошиейтед прес“.

Това решение на главната опозиционна партия е удар по усилията на премиерата Тереза Мей да спечели подкрепа за едно ревизирано споразумение с ЕС при гласуване, което тя обеща да се проведе до 12 март. Тя се надяваше при едно такова гласуване в самото навечерие на Брекзит, насрочен за 29 март, да привлече гласовете на онези депутати, които биха подкрепили това споразумение, за да се избегне Брекзит без споразумение, но които биха предпочели втори референдум. Сега лейбъристите подават ръка на тези депутати, предлагайки им алтернатива за нов референдум – нещо, което Мей категорично отхвърля, отбелязва Ройтерс.

Ако Мей не успее да получи парламентарно одобрение за споразумение за Брекзит до 13 март, министри и депутати ще поискат тя да отложи датата на Брекзит – 29 март – и да изключи варианта за напускане на ЕС без споразумение, съобщи телевизия „Скай нюз“, цитирайки неназован министър. По-рано Мей обеща да внесе отново споразумението по Брекзит за гласуване в парламента до 12 март и повтори, че отлагането на Брекзит след 29 март няма да реши сегашната безизходица в парламента.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments