„Левицата!“ ще обжалва пред ВАС решението на ЦИК за отпадане отделното отчитане на машинния и хартиения вот

0
56
Коалиция
Коалиция "Левицата!". Снимка: Пресфото-БТА, Цветомир Петров

Лявата платформа „Левицата!“ обяви, че ще обжалва пред Върховния административен съд /ВАС/ решението на Централната избирателна комисия /ЦИК/ за отпадане отделното записване в протокола на резултатите от машинното и от хартиеното гласуване преди отчитането само на сбора от двата вида гласуване.

Според лявото обединение това дава предпоставки за машинации във вота и неправилно отчитане на резултатите от машинното гласуване при записване на крайния резултат от гласуването, като ще се попълва само общият резултат в секцията, без да е ясно колко гласа идват от машинно и колко от хартиено гласуване.

„Като отпада тази контролата, няма да може да се разбере дали правилно или дали изобщо е отчитан машинният вот в крайния резултат от гласуването“, смятат от „Левицата!“.

Според тях без тази информация по-лесно ще могат да се извършват „чудовищни машинации“ на парламентарните избори на 2 април.

„След като хартиената коалиция в парламента премахна машинния протокол /пригледен и неомазан от партийни ръчички/, хартиената коалиция в ЦИК /ГЕРБ, ДПС, БСП и двама от ИТН/ премахна графата от протокола за отбелязване на гласовете от машинния и хартиения вот.“, написа Мая Манолова във Facebook, припомняйки, че още като омбудсман е направила анализ на гласуването с хартия и с машини в обща секция като са показали редица случаи, когато вотът само от машинното гласуване е по-висок и от крайния резултат за някои партии.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments