Лесна рецепта за вкусна баница със спанак и сирене

Пригответе си вкусна и ароматна баница със спанак и сирене, която ще ви върне спомени от детството

0
71
Баница със спанак и сирене
Баница със спанак и сирене. Снимка: Искра.бг

Ако искате да се насладите на традиционния вкус на домашната баница, тази рецепта за баница със спанак и сирене е точно за вас! С хрупкави кори, богата плънка и аромат на масло, тази баница ще ви върне в детството и ще ви накара да си припомните семейните трапези.

Необходими продукти:

– 500 г кори за баница
– 1 кг пресен спанак
– 500 г краве сирене /или овче/козе за по-изразителен вкус/
– 200 г кисело мляко
– 5 яйца
– 150 г масло
– Сол и бял пипер на вкус

Начин на приготвяне:

1. Подготовка на спанака – Измийте добре спанака и отстранете дръжките. Нарежете го на тънки ивици и го задушете за 1-2 минути в 50 г разтопено масло, докато омекне. Овкусете със сол и бял пипер и оставете да се охлади.

2. Приготвяне на плънката – В дълбока купа разбийте яйцата. Добавете киселото мляко и натрошеното сирене, след което разбъркайте добре. Към получената смес прибавете охладения спанак и отново разбъркайте, за да се разпредели равномерно.

3. Подреждане на баницата – Вземете три кори за баница и ги наложете една върху друга, като между тях напръскате с разтопено масло. Върху последната кора разпределете част от плънката и завийте на руло. Подредете рулата в тавата – може да ги наредите прави или да ги завиете в кръг. Може да я направите като редувате кора и плънка.

4. Печене на баницата – Намажете баницата с масло, разредено с 1 с. л. олио, за допълнителна хрупкавост. Изпечете в предварително загрята фурна на 170°C за 25-30 минути, докато придобие златист цвят.

Съвети за по-богат вкус:

– За по-интензивен аромат – заменете кравето сирене с овче или козе.
– За по-мека текстура – добавете малко газирана вода към плънката.
– За допълнителна хрупкавост – след изпичане, покрийте баницата с кърпа за 10 минути.

Тази баница със спанак и сирене не само че носи вкус на традицията, но е и здравословен избор благодарение на богатото съдържание на желязо и витамини в спанака. Подходяща е както за закуска, така и за лек обяд или вечеря. Опитайте я още днес и се насладете на истински домашен вкус!

За още новини вижте ТУК

Присъединете се към нашия Телеграм

Сигнал до Искра.бг: Д-р Петков срещу съдия Вълкова – обвинения в измами и битка за имоти

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments