Лекарите за Алексей Навални: “Отровеният” критик на Путин не може да бъде преместен в Германия

0
211
Алексей Навални
Алексей Навални. Снимка: Алексей Навальный, Facebook

Руските лекари заявиха, че няма да позволят на водещата опозиционна фигура Алексей Навални да бъде преместена от болницата в Сибир в такава в Германия след заподозряното му отравяне, пише “CNN”Главният лекар, отговарящ за лечението на Навални, каза, че той не е достатъчно добре, за да бъде преместен. Но говорителка нарече решението “пряка заплаха за живота му”.

Активисти в Германия са изпратили самолет, за да го доведат до Берлин за лечение.  Навални е виден критик на руския президент Владимир ПутинТой се е почувствал зле по време на полет в четвъртък. Екипът му подозира, че нещо е било сложено в чая му в кафене на летището.

Главният лекар в сибирската болница Александър Мураховски каза пред репортери в петък, че състоянието на Навални се е подобрило малко, но той все още е нестабилен. Той каза, че правните въпроси ще трябва да бъдат решени, преди Алексей Навални да бъде преместен. Екипът на опозиционера заяви, че е “смъртоносно” за него да остане в сибирската болница.

“Забраната за транспортиране на Навални е опит за спасяване на живота му, който се прави в момента от лекари и измамните власти, които са го забранили”, написа говорителят на Навални Кира Ярмиш в Twitter.

Какво се случва с въздушната линейка?

Базираната в Берлин фондация “Кино за мир” заяви, че е организирала самолет, за да вземе Навални и да го върне в Берлин, където болницата в Чарит е готова да го лекува. Оттам разкриват, че самолетът разполага с медицинско оборудване и екип, специализиран за лечение на пациенти с кома на борда.

Фондация “Кино за мир” е основана от активиста и режисьор Яка Бизил. През 2018 г. тя уреди лечението на Петър Верзилов – активист от руската протестна група “Пуси Риот”, който имаше симптоми на отравяне.

Въздушната линейка пристигна в сибирския град Омск в петък сутринта, според данни за проследяване на полета. И Германия, и Франция преди това заявиха, че с радост ще помогнат за лечението. Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че “може да получи от нас цялата необходима подкрепа и медицинска помощ”.

Говорител на руския президент Владимир Путин заяви в четвъртък, че Кремъл ще помогне за преместването на Навални в чужбина, ако е необходимо, и му пожела “бързо възстановяване”.

Какво се случи с Алексей Навални?

Навални се почувствал зле по време на полет от Томск до Москва и самолетът му прави аварийно кацане в Омск, Сибир.

“Алексей има токсично отравяне”, написа в Туитър говорителят му Ярмиш.

Видеокадри в социалните медии показват, че Навални е откаран с носилка до линейка на пистата на летището. Появи се и друго смущаващо видео, което показва поразения Навални от болка по време на полета. Пътникът Павел Лебедев заяви, че е чул активиста да “крещи от болка”.

Друга снимка в социалните медии предполага, че Навални е пил някаква течност от чаша в кафене на летището в Томск. Той е бил откаран в болница, където говорителката му Ярмиш каза, че е на вентилационно обдишване и в кома.

“Полицаите изпълниха болницата и вещите му бяха конфискувани”, добави тя.

Съпругата на Алексей Навални Юлия първоначално е получила отказ за достъп до съпруга си, тъй като властите заявиха, че пациентът не се е съгласил на посещението, каза още Ярмиш, въпреки че по-късно тя беше пусната в отделението.  Лекарят му Анастасия Василиева каза по-рано, че болничните лекари отказват да предоставят записи за състоянието му.

Какво е най-новото за състоянието на Навални?

“Семейството на Навални иска да го транспортира до друга клиника поради съображения за безопасност.“

Изказвайки се в петък, д-р Мураховски отказа да отговори на въпроси дали опозиционната фигура е била отровена, като каза само, че има пет възможни диагнози и че резултатите от тестовете ще бъдат налични след два дни. Информационна агенция “Интерфакс” съобщи, че лекарите са поставили предварителна диагноза на отравяне с неидентифициран психодислептици, въпреки че BBC не е успяла независимо да потвърди това. Ярмиш заяви за радиостанцията “Ехо от Москва”, че е “сигурна, че това е умишлено отравяне”Държавната информационна агенция ТАСС цитира полицейски служител, който казва:

“Не можем да изключим, че той е пил или е взел нещо вчера.”

Ярмиш отхвърли това твърдение като “пълни глупости” и каза, че предната вечер е плувал в река и е бил трезвен.

Кой е Алексей Навални?

Той наложи своето име като разобличи официално корупция, като определи Обединената Русия на Путин като “партията на мошениците и крадците” и излежа няколко ареста. През юни Навални определи вота за реформите, позволяващи на Владимир Путин да изпълнява още два мандата на поста си – след четирите мандата, които вече е имал – като “преврат” и “нарушение на конституцията”.

През 2011 г. той беше арестуван и хвърлен в затвора за 15 дни след протести заради твърдения за фалшифициране на вота от партията на Обединена Русия на Путин на парламентарни избори. Навални беше затворен за кратко през юли 2013 г. по обвинения в присвояване, но осъди присъдата като политическа.

Навални се опита да се кандидатира в президентската надпревара през 2018 г., но беше блокиран заради предишни присъди за измама по дело, за което отново каза, че е политически мотивиран. Той също така получи 30-дневен затвор през юли 2019 г., след като призова за нерегламентирани протести.

Той се разболя по време на тази присъда в затвора. Лекарите му поставиха диагноза контактен дерматит, но той каза, че никога не е имал остри алергични реакции и неговият собствен лекар предполага, че може да е изложен на някакъв токсичен агент. Навални също така каза, че смята, че може да е отровен. Той получи сериозно химическо изгаряне на дясното око през 2017 г., когато беше нападнат със зелено, антисептично багрило.

Миналата година Фондацията му за борба с корупцията беше официално обявена за “чужд агент”, което дава възможност на властите да я подлагат на повече проверки.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments