Лекари отчетоха бум на урологичните тумори у нас

0
564
Операция
Операция. Снимка: Pixabay

Лекари отчетоха бум на урологичните тумори у нас. Става въпрос за злокачествени образувания на простата, бъбрека и пикочния мехур. Данните от Клиниката по урология и андрология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ и са от последния месец.

Началникът акад. проф. д-р Чавдар Славов алармира, че само за последните 30 дни повече от 60% от пациентите, които са преминали, са били със злокачествени урологични заболявания. Той подчерта, че в тази бройка не се включват доброкачествените тумори, за какъвто се счита хиперплазията на простата. Ръстът там бил обясним, защото в ИСУЛ се намира единственият в България специализиран център за лечението им, предаде „DarikNews“.

42% от онкологичните случаи се дължали на карцином на пикочния мехур. Следвал ракът на простата, а на трето място били туморите на бъбрека.

Според уролога това са косвените отражения от пандемията от коронарусната инфекция. Много от пациентите са се страхували тогава да се обърнат към лекар и сега, след като са паднали ограниченията, цялата картина е станала ясна. Преди 2 години броят на тежките случаи е бил наполовина по-малък.

Освен това правело впечатление, че пациентите отивали с онкозаболявания в много напреднали фази и с големи туморни образувания. Така понякога се налагало да бъде премахнат целия орган.

Акад. Славов подчерта, че политиката на тяхната клиника е за максимално съхранение, особено при туморите на пикочния мехур. Премахването му е една много травмираща операция и след това създава огромен дискомфорт за пациентите. За щастие чрез възможностите на съвременната лазерна хирургия се успявало да се изчисти образуванието, дори когато то е заело половината или повече от самия пикочен мехур. По този начин органът бил спасен.

Увеличавали се и случаите, когато има едновременно ангажиране на пикочния мехур и на ректума на дебелото черво. Досега в клиниката оперирали по един такъв на година, а само за последния месец били три. В тази операция се налагало да участват както уролози, така и коремни хирурзи.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments