Лекари от УМБАЛ-Бургас дариха кръв за свои пациенти

0
174
Д-р Светлозара Георгиева
Д-р Светлозара Георгиева. Снимка: УМБАЛ-Бургас

Млади лекари от УМБАЛ-Бургас организираха акция за кръводаряване, с която трябва да бъдат подпомогнати спешни случаи на пациенти. Става дума предимно за болни хора, които се нуждаят от кръвопреливане или планова операция, но нямат близки и родини, към които да се обърнат за помощ.

В първия ден на акцията се включиха 10 лекари, които призоваха свои колеги от други болници да направят същото. Отделението по трансфузионна хематология на УМБАЛ-Бургас е единственото в областта и осигурява кръв и кръвни продукти за 12 болници.

Д-р Димитър Буковинов е специализант в Отделението и работи с кръводарители всеки ден. Винаги, когато колегите му изпитват недостиг на кръв, ляга на кушетката. Откакто работи в болницата, е дарявал няколко пъти.

„От кръв винаги има нужда, включително всички и различни кръвни групи. Кръводаряването е полезно за организма, а усещането, че правиш добро на непознат човек е несравнимо. Нека повече млади хора да бъдат редовни дарители“, призова той.

В акцията се включи и д-р Димитър Рибов, специалист по клинична хематология. В неговото отделение най-често постъпват пациенти, нуждаещи се от постоянно кръвопреливане, тъй като в това се състои тяхното лечение.

И днес има такава жена – 72-годишната Иванка Цолова от село Полски извор, която постъпва в отделението с хемоглобин 40, при норма минимум 120. Тя се лекува с кръвопреливане поне два пъти в месеца. Няма близки – децата ѝ са в чужбина. За нея се грижат съседите. 

„Те са истински ангели за мен. Пазаруват ми, печка палят, водят ме до болницата. Искам специално да им благодаря. А това, че днес лекарите дават кръв за нас, това за мен е подарък. Благодарение на дарителите живея! Призовавам всички, които са здрави и нямат проблеми – нека да даряват, за такива хора като нас“, каза днес тя.

Над 40 души се нуждаят от кръвопреливане само за ден в Бургас, като те се лекуват във всички лечебни заведения в региона, съобщават още от болницата.

Обикновено за спешни пациенти се организират акции от техни близки, но плановите нещата се случват много по-трудно, въпреки че техният брой също е голям.

В първия ден на акцията се включиха също: д-р Йоан Иванов, специализант по хирургия, д-р Лъчезар Иванов от Спешно отделение, д-р Стефани Шкетиева от Отделение по съдебна медицина, д-р Емануела Илиева от Отделение по гастроентерология, д-р Мариана Русева от Отделение по физиотерапия, д-р Светлозара Георгиева от Първо отделение по педиатрия.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments