Лекари ли стоят зад издаването на фалшиви сертификати в Пампорово?

0
733
Сертификат за антитела
Сертификат за антитела. Снимка: МЗ, Facebook

В Пампорово се стигна до разследване заради издаването на фалшиви сертификати. Това се случи, след като екипът на „Glasnews.bg“ е тръгнал по сигнал, че в курорта масово се злоупотребява с документите. Сертификати били издавани на персонала и не само. Седалището на фирма „Генезис Лайф“ се намира в София на личния адрес на нейния собственик Иво Илиев. Лабораторията има 9 офиса в цялата страна.

Проверка на „NOVA“ е показала, че лабораторията в Пампорово е работила незаконно. Това се е случвало без регистрация от Регионалната здравна инспекция в Смолян. Справка в Търговския регистър пък показва, че фирмата е била регистрирана преди по-малко от два месеца – на 1 декември 2021 година. Собственик е Иво Илиев, а управител е доц. д-р Кръстю Маринов. Последният отрича да има нещо общо с издаването на фалшиви „Зелени сертификати“ за наличието на антитела.

Той подчерта, че мнението е, че това е солова акция. Той самият въобще нямал представа как това се е случило, защото се занимавал с медицинската част и всичко му е дошло като гръм от ясно небе. Д-р Маринов е категоричен, че с организацията се занимавал собственикът. Той казва, че също е притеснен. И доколкото знае те изобщо нямали връзка със системата, която генерирала кодовете за сертификатите, защото в момента била подадена молба за присъединяване към нея.

Ако това, което лекарят казва е вярно, това означава, че всички сертификати са били издавани на друго място. Така стана ясно, че това се е случвало в друга лаборатория – „Смарт Лаб Солюшънс“.

В системата ги е качвала Димитринка Минкова, която живее в блока на собственика на „Генезис Лайф“ и също е била арестувана от полицията в Смолян. По време на претърсването в дома й полицаите са открили компютъра, от който тя е качвала сертификатите в системата „His.bg“.

Оказва се, че електронният подпис, който е използван за документите, е на лекар от Сливен – д-р Костадинка Христова. Тя е на 73 години и работи в лаборатория на болницата МБАЛ „Хаджи Димитър“. Нейният съпруг посочи, че трябва журналистите да се обърнат към следствието, защото нито той, нито тя желаели да се занимават с тези неща.

Към този момент човекът, от когото е тръгнало журналистическото разследване – Ангел Марчев, е на свобода. Той е бил пуснат от съда с мярка „парична гранция“. Ако обвинението бъде доказано, го грози затвор от 5 до 8 години и глоба до 10 000 лева.

Освен това се оказва, че въпросната лаборатория „Генезис Лайф“ работела незаконно и в друг курорт – Банско. Служителите твърдят, че имало само медицински екипи.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments