Лекар от ВМА заминава с българската експедиция към Антарктида

0
685
Старши лейтенант д-р Петко Гинев
Старши лейтенант д-р Петко Гинев. Снимка: ВМА

Лекарят от Военномедицинска академия /ВМА/ старши лейтенант д-р Петко Гинев е част от екипажа на българския военен научно-изследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“, който по-късно днес ще отплава на първата си мисия към ледената Антарктида. Това съобщиха от лечебното заведение във Facebook.

В момента в българската база на остров Ливингстън се изгражда модерна научно-изследователска лаборатория и научно-изследователския кораб на ВВМУ ще достави основните материали за строежа й. На борда на кораба са учени от националната полярна експедиция, както и курсанти от Висшето военноморското училище /ВВМУ/. Бъдещите морски офицери ще имат възможност да придобият нови и подобрят своите умения по време на практическия стаж. Екипажът се състои от 21 военнослужещи и един военен лекар в лицето на старши лейтенант д-р Гинев.

Медикът определя това плаване като най-голямото предизвикателство до момента в живота му. А двете успешни военни мисии в Мали приема като подготвителен лагер за антарктическата експедиция.

„Авантюрист съм по душа, затова и избрах медицината. В нея няма риск от еднообразие и всеки ден можеш да се сблъскаш с нещо различно. Имам и страст към непознати места, към планинарството и желание да стигна дотам, където друг човек няма да стигне. А в главата ми Антарктида винаги е била моя фантазия, но никога като реална възможност да стъпя на нея.“, споделя още той.

Преди да отплава към поредното предизвикателство, д-р Гинев преминава сериозна подготовка и самоподготовка, разговаря с колегите си с опит от експедиции до Антарктика – най-вече за голямото физическо и психическо изпитание, на което е подложен екипажът.

„За щастие, двете мисии в Мали ми дадоха много като опит и ме научиха да се справям сам. Приемам ги като подготвителен лагер за предстоящата експедиция.“, добавя старши лейтенант д-р Гинев.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments