Лекар: Коронавирусът покосява сърцето на много нива

0
120
COVID-19
Снимка: Пиксабей

COVID-19 засяга не само белите дробове, но и сърцето. Той го покосява на много нива. Това обяви пред „NOVA“ проф. Борислав Георгиев, който е началник на Отделението по кардиология в МБАЛ НКБ.

Проф. Георгиев обясни, че коронавирусът води до увреждания на тъканта на миокарда. Това се установява при резонанс. COVID-19 по неговите думи е болест, която уврежда вътрешния слой на кръвоносните съдове.

Що се отнася до ваксинацията той призова да не се страхуваме. И напомни, че благодарение на тези препарати вече не съществуват заболявания, с които нашите прабаби и прадядовци са се срещали:

„Така че нека да не се страхуваме. Ваксините решиха проблемите с голяма част от тежките инфекциозни болести.“

Той призова да не се мисли в момента за това колко време ще трае имунитетът след ваксинацията. Целта по неговите думи била всички да се имунизираме, защото ако това бъде направено, ще успеем да прекъснем връзката на коронавируса и той няма да може да се разпространява. Иначе проф. Георгиев посочи като възможен срок осем месеца.

Той обясни, че за всяка ваксина се знае за кои хора е подходяща и безопасна. Проф. Георгиев препоръча на всички кардиологично болни да си поставят препарат.

„Аз съм от един от най-големите привърженици на ваксинирането. Аз съм голям привърженик на ваксината срещу грипа, защото имаше един период – не ми се ходеше на работа януари и февруари. Клиниките бяха пълни с хора с усложнения и ние не можехме да им помогнем“, обясни той.

Проф. Георгиев каза, че и при грипа, както и при коронавируса, може да се появи задух, пневмония, което увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания.

„Ваксината срещу грипа е много по-неефикасна от ваксината срещу коронавируса, защото там са много щамове“, подчерта той.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments