Лечението на хиляди пациенти у нас е под въпрос

0
201
Болница
Болница. Снимка: Wikimedia commons

Лечението на хиляди пациенти у нас е под въпрос. Причината – тройно поскъпване на медикамент. Той не се поема от Националната здравноосигурителна каса, а е животоподдържащ, предаде „NOVA“. Така гражданите, които страдат от различни заболявания, са принудени да си го купуват сами.

Една от тях е медицинската сестра Клавдия Стоилова. През месец март тя чува диагнозата „оптикомиелит“. Това е рядко автоимунно заболяване, което може да доведе до парализа.

Медицинската сестра има съмнения, че болестта е била отключена от поставената й ваксина срещу коронавирус. Преди нея тя е страдала от ревматоиден артрит. Стоилова разказа, че след втората игла са започнали проблемите. В момента тя е обездвижена от кръста надолу и има тежки крампи.

Специалистите твърдят, че има риск, макар и той да е минимален, за поява на автоимунно заболяване след ваксина. Д-р Цветелина Великова обясни, че след ваксина се активира именно имунната система и специфични нейни клетки. В повечето случаи тези състояния били временни и преходни.

Специалистите съветват това все пак да не ни отказва от имунизиране, защото подобно нещо може да се случи и след заразяване със самия COVID-19. Д-р Великова обясни, че и в двата случая става въпрос за пациенти, които са имали генетична предразположеност.

За Клавдия сега на дневен ред е борбата с болестта. Но тя се сблъсква с много силна финансова тежест, защото лечението, което е задължително за нея, не се заплаща от Здравната каса. Става въпрос за препарат, който до момента е струвал 160 лева, а сега е 416 лева. Така курсът на лечение за Клавдия ще излезе около 4000 лева.

Председателят на пациентската организация д-р Станимир Хасърджиев подчерта от своя страна, че много големи групи пациенти са засегнати от това. За тях и до момента е било непосилно да плащат от джоба си лекарството, а сега става напълно невъзможно. Друг проблем е, че в неговата листовка не са посочени значителна част от болестите, за които лекарите го изписват.

Д-р Хасърджиев подчерта, че фирмата, която го произвежда в България, е държавна и държавата съвсем спокойно може да отдели средства за клинични изпитвания и да бъдат добавени тези заболявания в листовката и характеристиката на медикамента. Още повече, че той няма заместител в аптеките у нас.

Така надеждата на Клавдия и на много други пациенти в нейното положение е скоро да бъдат включени в Позитивния списък на Здравната каса.

От фирма „БулБио“, който произвеждат препарата обявиха, че щели да свалят цената, но с малко, защото до момента го продавали на загуба. Те нямали средства да направят клинични проучвания, но заболяванията можели да бъдат добавени в листовката на базата на опита с медикамента на други държави.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments