Лебед умря пред очите на представители на ОЗБГ

0
328
Лебед
Лебед. Снимка: Искра.бг

Лебед е починал пред представители на Организация за закрила на българските граждани /ОЗБГ/. Те са забелязали ранената птица на брега на морето в Поморие. Родолюбците веднага са подали сигнал до Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/-Бургас.

По агонизиращия лебед представителите на ОЗБГ са забелязали голямо количество кръв и разкъсани вътрешности. По думите им птицата от болка е започнала да мята главата си и се е удряла в брега, губейки и последните си сили. Един от тях е държал с пръчка главата й над водата, за да не потъне и да не се удави, но за съжаление птицата е починала от несъвместимата с живота болка.

Според родолюбивата организация смъртта на лебеда е настъпила от разрязване в коремната област от железните релси за лодките или друго самонараняване.

Служителите на РИОСВ обаче са констатирали, тъй като част от вътрешните органи на животното са излезли, че евентуално става въпрос за паразити, рак или друго заболяване. Те са посочили, че не е препоръчително да се пипа в такова състояние птицата, защото човек може да прихване болест – птичи грип.

Процедурата при тежко ранени животни в такива случаи е следната – преглежда се първо в бургаска ветеринарна клиника, ако не може да се помогне, се изпраща в Спасителния център-Стара Загора. Това обаче е, когато дадено диво животно може да бъде спасено. Ако състоянието му е много лошо, се приспива на място.

В конкретния случай с лебеда, трупът му ще остане във водата, тъй като такава е практиката – да бъдат оставени в екосистемата.

От ОЗБГ изказват искрени благодарности за бързата реакция на РИОСВ-Бургас.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments