Лъжите на част от кандидат-президентите по време на кампанията им

1
984
Костадин Костадинов, Валери Симеонов, Анастас Герджиков, Лозан Панов и Милен Михов
Костадин Костадинов, Валери Симеонов, Анастас Герджиков, Лозан Панов и Милен Михов. Снимка: Архив

Група млади хора създадоха проекта „Лъжеш ли?“, чрез който искат да ограничат дезинформацията в българската политика. За тази цел екипът им е проследил участията на избрани кандидати за президент в национален ефир в периода от 15 октомври до 12 декември и е проверил колко често те разпространяват невярна информация. Анализирани са изявите на Румен Радев (издигнат от инициативен комитет), Анастас Герджиков (издигнат от инициативен комитет), Лозан Панов (издигнат от инициативен комитет), Мустафа Карадайъ (ДПС), Костадин Костадинов („Възраждане“), Валери Симеонов (Патриотичен фронт), Веселин Марешки („Воля“) и Милен Михов (ВМРО) по „БНТ“, „bTV“ и „NOVA“.

Оказва се, че Костадин Костадинов е изрекъл най-много неверни твърдения. Според анализа на „Лъжеш ли?“, те са цели 19. На второ място се нарежда Валери Симеонов с 4, следван от Анастас Герджиков с 3. Последното място си го разделят Милен Михов и Лозан Панов с по 2 изказвания с лъжливи твърдения.

Неверни твърдения
Неверни твърдения. Снимка: „Лъжеш ли?“

Лозан Панов от своя страна е имал най-много посещения в студиа на национални телевизии – 10. След него с по 8 се нареждат Милен Михов и Костадин Костадинов. Анастас Герджиков и Валери Симеонов имат по седем участия. Веселин Марешки едно, докато Румен Радев и Мустафа Карадайъ – не са дали нито едно предизборно интервю в национален ефир.

Така например в ефира на „БНТ“ Костадинов е заявил, че „88% от българските домакинства се отопляват на ток.“ (във връзка с високите според него цени на електроенергията, произвеждана от Марица-Изток 1 и Марица-Изток 3, бел.ред.)

Аргументите на „Лъжеш ли?“ са следните, че според доклад на Института за енергиен мениджмънт от ноември 2018 г. едва 28,6% от българите използват ток, за да се отопляват. Болшинството, а именно 54%, използва дърва и въглища, докато 15% от българите разчитат на централизирано топлоснабдяване.

Пак в интервю за националната телевизия той посочва, че „това, което в момента се прави, е държавен преврат. Защото 80% от българите не искат да се ваксинират.“ Според екипа на проекта обаче няма социологическо проучване, което да потвърждава думите на г-н Костадинов. Последното подобно (септември 2021 г.) показва, че около 45% от запитаните не са ваксинирани и не възнамеряват да се ваксинират. По-стари социологически проучвания от началото на 2021 г. показват сходни резултати.

От ефира на „NOVA“ Костадинов твърди: „Аз от вчера питам и нямам отговор на въпроса как ще гласувам на изборите на 14-ти ноември. Аз няма да си извадя зелен сертификат, защото няма да се ваксинирам.“ Инджова: „Доколкото виждаме заповедта на здравния министър няма да има ограничение за гласуване.“ Костадинов: „Кой каза? Навсякъде в затворени пространства.“ Инджова: „Да, но този момент не е описан така.“

От „Лъжеш ли?“ коментират, че в текста на заповедта на министъра на здравеопазването няма задължение за представяне на зелен сертификат „навсякъде в затворени пространства“. Изборите не попадат в нито една от изброените изчерпателно хипотези, в които според заповедта сертификат се изисква.

Костадинов е заявил още, че „и в детската смъртност сме номер едно […].“ (в световен мащаб, бел.ред.) От „Лъжеш ли?“ обаче прилагат статистика за умирания на деца под 5 години, което е обикновено използваната граница в статистики за детска смъртност. Към 2019 г. в България тя е 7 на 1000 живородени. За сравнение тя е 14 на 1000 в Бразилия и Молдова, 20 на 1000 в Азербайджан и осезаемо по-висока в централна Африка. Дори и г-н Костадинов да има предвид смъртност при новородените, нейната стойност в България е 3 на 1000. Тази стойност отново не е от водещите.

Същевременно Валери Симеонов е коментирал за „БНТ“, че „конституционните правомощия (на президентската двойка, бел. ред.) всъщност се изчерпват с обръщения, с позиции, които да заема президента и президентската двойка, и също така с провеждането на консултативни съвети […], да се налага вето на съответните закони. Това дава като право Конституцията. Останалите правомощия са свързани с потвърждаване на назначения в повечето случаи, предложени от Министерския съвет, това и съответно кой знае какви правомощия няма.“ А от „Лъжеш ли?“ твърдят: Президентските правомощия не се изчерпват с изброените. В чл. 98 – 102, чл. 147, ал. 1 и чл. 154 ал. 1 Конституцията на Република България установява следните допълнителни правомощия:
(1) Президентът може да сключва международни договори в случаите, определени със закон.
(2) Участва активно при съставянето на редовно и служебно правителство.
(3) Назначава 1/3 от членовете на Конституционния съд.
(4) Притежава право на инициатива за приемане, изменение, допълнение на Конституцията. Насрочва парламентарни и местни избори.

Симеонов е казал в ефира на „bTV“, че „България е една от най-залесените държави (в ЕС, бел. ред.), с най-много гори на квадратна площ или на глава от населението. От тази гледна точка фотосинтезата представлява преработка на въглероден двуокис в кислород. С други думи, ние даваме най-много кислород на Европа.“ (във връзка със затварянето на въглищните електроцентрали в България, бел.ред.) От „Лъжеш ли?“ му отговарят, че България не е държавата в ЕС, чиито гори са с най-голяма площ на глава от населението. Шест държави в ЕС имат повече гори на глава от населението от България. Това са Финландия, Швеция, Латвия, Естония, Литва и Словения.

Анастас Герджиков, който е на трето място с най-много неверни твърдения, е казал в ефира на „БНТ“, че „когато паднахме през лятото на 1000 ваксинации на ден, очевидно имаше някакъв системен проблем, който трябваше да се реши.“ (във връзка с ваксинацията по време на служебното правителство, бел.ред.) От „Лъжеш ли?“ смятат, че проф. Герджиков създава впечатлението, че 1000 ваксинации на ден е тенденция в част от летните месеци. Данните показват друго: средните месечни стойности не преминават долна граница от 7500 дози средно на ден и са съответно:

  • Юни 2021 г.: 13178 дози;
  • Юли 2021 г.: 15698 дози;
  • Август 2021 г.: 9176 дози;
  • Септември 2021 г.: 7568 дози.

Същевременно Милен Михов пък е казал за „БНТ“, че „кризата днес и днескашните данни показват, че ние имаме повече болни, отколкото когато и да е било в болница.“ От „Лъжеш ли?“ му контрират, че от Източник 1 се вижда, че в деня на интервюто на доцент Михов хоспитализираните пациенти с COVID-19 са 6685. В Eдинния информационен портал за коронавируса (Източник 2) можем да видим, че хоспитализираните пациенти в края на март са достигнали 9000 (пример 25.03.2021 – 9125 хоспитализирани).

Лозан Панов е изобличен пък в свой коментар за „bTV“, в който твърди, че „броят на ваксинираните в България е под 20%.“ От „Лъжеш ли?“ се аргументират, че ваксинирани са 20,8% от населението, включително децата до 14 г., които не би трябвало да влизат в референтната група. Според данни на ЕС ваксинирани са 24,4% от пълнолетните. Според данни на НСИ и Единния информационен портал за разпространение на коронавируса процентът на ваксинираните от населението, като изключим деца до 14 г., е 24%.

Всички изказвания с неверни твърдения, можете да прочетете – ТУК.

Абониране
Известие от
guest
1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] 2021 г. анализът на предизборните изказвания показва, че кандидатите за президенти лъжат „като за световно“. Оказва се, че Костадин Костадинов […]