Лъчезар Томов: Тестването в училище е неефективно, да се премине към онлайн обучение

0
951
Тестване за коронавирус
Тестване за коронавирус. Снимка: МОН

Тестването в училище е неефективно, защото отчита по-малък от реалния брой заразени ученици. Дори при нормалния тест се отчитат 50% фалшиво негативни случаи. При тестовете в училищата поне 70-80 процента са фалшиви, тъй като не се изчаква достатъчно за резултата и като цяло тяхната ефективност не е толкова добра. Това обяви в ефира на „bTV“ математикът Лъчезар Томов. По думите му адекватни мерки, на фона на актуалната ситуация, са субсидирано затваряне на нощните заведения и преминаване към онлайн обучение.

„Имахме две години, в които не се инвестираха средства, за да се изгради качествена вентилация в училищата, за да не е необходимо да се носят маски. Родителите не си ваксинират децата, самите те не се ваксинират, искаме накрая да обявим нулева година ли? За разлика от други държави, имаме малко ваксинирани и броят на заразените ще продължи да се увеличава. Има тежки случаи при деца, които са били клинично здрави, а сега се лекуват с месеци“, коментира Томов.

Той подчерта, че при всеки следващ вариант, колкото е по-заразен, толкова по-голяма роля в разпространението му имат децата. При поне една четвърт от тях болестта минава безсимптомно и не се формира имунитет.

„Хора, които не са лекували пациенти с COVID-19 твърдяха, че „Омикрон“ протича много леко. В момента, в рамките на десетина дни, тези, които се лекуват в болница, скочиха от 4100 на 5200. Бройката ще расте“, предупреди математикът.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments