Лъчезар Богданов: Средната работна заплата у нас се удвоява за 5 години и половина

2
107
Лъчезар Богданов
Лъчезар Богданов. Снимка: Facebook

Средната работна заплата у нас се удвоява за 5 години и половина. Това написа в социалната мрежа Facebook икономистът Лъчезар Богданов. Публикуваме неговия коментар без редакторска намеса:

„Поредни рекорди в ръста на заплатите:

През първото тримесечие на 2024 средната заплата за страната е с 16.8% по-висока от отчетената за същото тримесечие на 2023 г.; само за март ръстът на годишна база е 17.8%.

За страната средната заплата достига 2300 лева през март, за София – 3231 лева; ако изключим София, в останалата част на страната средната заплата е малко над 1800 лева месечно.

Средната заплата се удвоява за 5 години и половина (от септември 2018), а за последните две години и половина нараства с 50%.

Такъв ръст на разходите за труд е устойчив само ако е съпроводен с увеличаване на производителността, а тя зависи от иновации, предприемачество и инвестиции в капитал; компании и отрасли, в които продуктивността на расте скоро ще бъдат изтласкани от пазара.“

Абониране
Известие от
guest

2 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Станимр
Станимр
9 дни по-рано

Когато цитирате разни „икономисти“, пишете къде работят, кой ги финансира и чия гледна топка отразяват! Да несе крият зад „независимост“ – такава няма!