Лъчезар Богданов: Изчезна „инфлационният бонус“

0
53
Лъчезар Богданов
Лъчезар Богданов. Снимка: Facebook

Изчезна „инфлационният бонус“ от 2022 година. Това написа в свой коментар в социалната мрежа Facebook икономистът Лъчезар Богданов. Той анализира актуалните данни на износа и икономическия растеж не само в България, но и в големите икономики на Евросъюза. Публикуваме коментара на Лъчезар Богданов без редакторска намеса:

„Какво виждаме в последните макро данни?

Реалният ръст на брутния вътрешен продукт в страната през първото тримесечие на 2024 г. е 1,7% на годишна база, след 1,8% и 1,6% съответно през третото и четвъртото тримесечие на 2023 г.

В сравнителен план България не стои толкова зле – видимо над средния годишен ръст в ЕС от 0,4%. Отново Централна и Източна Европа отчита по-висок растеж, като важен нюанс са и добрите данни за „южняците“ Кипър, Испания, Португалия и Италия.

Франция има също относително добър растеж от 1,1%, на другия полюс обаче е Германия със спад от 0,2%, недобре се представя и Нидерландия. Умереният оптимизъм е в това да сме по-уверени, че Европа избягва рецесията, но ръстът на БВП, според наскоро публикуваната пролетна прогноза на Европейската комисия, ще бъде едва 1% през 2024 г. и 1,6% през 2025 г.

Стагнацията във водещите европейски икономики и търговски партньори на България се вижда в данните за индустриалното производство и износа от много месеци.

Износът на стоки през първото тримесечие на 2024 г. е с 11,1% по-нисък в номинално изражение от реализирания през същия период на 2023 г. Почти огледални са тенденциите в индекса на индустриално производство в преработващата промишленост.

Изчезна „инфлационният бонус“: след пика през есента на 2022 г. първо цените на ключови енергийни ресурси, после на много други суровини, а след това – и на почти всички промишлени стоки на глобалните пазари започнаха да спадат. Бизнесът трябва да смени очакванията си и да се адаптира към (отново) по-ниски цени за продукцията си.“

Икономистите на БАН алармираха: България е лидер по енергийна бедност в ЕС

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments