Лабораторно създадена пържола – ще опитате ли?

0
24
Илюстрация. Снимка: Wikimedia Commons, Антон Лефтеров
Илюстрация. Снимка: Wikimedia Commons, Антон Лефтеров

Лабораторно създадена пържола – това е алтернативата на месо, на която ще могат да се насладят любителите на такъв вид храни. Създадена е от израелска компания, предаде „бТВ“.

От фирмата твърдят, че са първите в света, които разработват подобна храна. Екипът им води преговори с някои от най-големите ресторанти в Европа, САЩ и Азия, които проявяват интерес да включат разработката в менюто си.

Първоначалната идея е да се предлага съвсем тънка пържола, която да е създадена от малък брой клетки. Те се взимат от крава, но не се налага животното да бъде убито.

Храната се прави в лаборатория, където се съхранява в строго контролиран инкубатор. По мнение на създателите това я прави по-полезна от другата, която се предлага в магазините.

По думи на представител на компанията месотото се създава в затворени съдове. Те не позволяват замърсяване и изчезва нуждата от добавянето на антибиотици. Според него дори парчетата от пържолата могат да се обогатят с важни хранителни вещества, които са необходими за човешкия организъм.

Създателите се надяват изобретението им да навлезе масово в търговската мрежа до 2023-та година. Имат и друга цел – да влязат сред трите най-големи производители на месо в рамките на следващите 20 години.

Към момента се планира една малка порция да се предлага на цена от 50 долара, но има тенденция да поевтинее и да стане достъпна за домакинствата с по-малки доходи.

Очаква се следващата иновация в кулинарията да бъде голяма пържола с вкусови качества, които са познати на хората.

Оставете коментар

avatar
2000
 
smilegrinwinkmrgreenneutraltwistedarrowshockunamusedcooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouth
Фото и Видео файлове
 
 
 
Аудио и Видео файлове
 
 
 
Друг вид файлове
 
 
 
  Абониране  
Известие от