Лаборатории алармират: Не се знае дали здравната каса ще покрие направленията за PCR

0
181
Лабораторни тестове. Снимка: Pixabay.
Лабораторни тестове. Снимка: Pixabay.

След отпадането на извънредната епидемична обстановка лаборатории алармират, че не е ясно дали Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ ще покрива PCR тестовете у нас. Въпреки отпадането на направленията за тест от личните лекари, част от тях продължават да приемат документите, издадени през март. Медицинският директор на верига лаборатории д-р Благовеста Пенчева коментира пред „bTV“:

Наистина е малко неустановено положението. Но ние ще приемаме пациентите, за да няма конфликти. Това са валидни направления.

В различните лабораторни центрове процентът на тестове по здравна каса варират между 50 и 80 от общо извършените изследвания. От НЗОК уточниха, че тези дружества работят по различни договори:

Със заповед на министъра на здравеопазването по време на извънредната епидемична обстановка бяха определени лечебни заведения, с които бяха сключени договори за изпълнение на ВСМДИ „Полимеразна верижна реакция за доказване на COVID-19“. Прекратява се действието при отмяна на извънредната епидемична обстановка.“

От НЗОК уточниха, че сключените договори, които не са обвързани с извънредната обстановка, а с рамков договор, могат да продължат да приемат направления. Неясноти обаче има и в болниците. Очакванията в сектора са с подписването на новия анекс проблемите да се изчистят.

От 1 април всички изследвания се плащат.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments