КЗП: Не купувайте детски бански костюми с връзки и апликации

0
333
Плажни артикули
Снимка: КЗП

При купуването на плажни принадлежности и бански костюми трябва да се обърне внимание на няколко основни момента, така че изборът да е най-правилен и безопасен. Това коментираха експертите от Комисията за защита на потребителите (КЗП).

Детски бански костюми

Детските бански до 7-годишна възраст не трябва да има имат връзки, които да се завързват зад врата, на гърба или кръста. Развързването им в морето може да доведе до животозастрашаващи рискове и до злополуки. Винаги проверявайте дали връзките са надеждно закрепени и в двата края към основната част на банския.

Не избирайте банския само заради красивия му външен вид – всякакви украшения като пайети и копчета крият опасност от задушаване. Нека банският бъде изчистен от подобни елементи.

Сувенири с атрактивни форми

В магазините могат да бъдат намерени всякакви причудливи сувенири и предмети, които сами по себе си не представляват опасност, но не е изключено в ръцете на децата те да се превърнат в „бомба със закъснител“. Такива например, са различни малки фенерчета или лазерни показалки със светлини в различен цвят, които при насочване срещу очите могат да увредят зрението.

Плажни артикули
Снимка: КЗП

Надуваеми артикули

Първото и най-важното нещо, което трябва да проверите, е кой е производителят и дали има знак със стандарта за безопасност. Цитирането на европейския стандарт за безопасност, както и на името или търговската марка на производителя, вносителя или доставчика дават по-голяма гаранция за надеждността на продукта.

Не пренебрегвайте факта, че острите ръбове, където се съединят отделните части на изделието или ъглите на надуваемите предмети, могат да причинят нараняване при триенето на тялото с тях във водата.

Наличието на щифтове в краищата на регулиращи шнурове по дюшеците или поясите например, създават потенциален риск от нараняване.

Запушалките за надуването на изделието не трябва да пропускат въздух, защото в противен случай може да се стигне до внезапно спадане и потъване. В никакъв случай те не следва да стърчат повече от 5 мм над повърхността на изделието, когато то е надуто. Много е важно от гледна точка на безопасността всички въздушни кухини да са напълно надути.

Плажни артикули
Снимка: КЗП

Информирайте се за каква възраст и тегло е предназначен продуктът

За целта погледнете предупредителните надписи върху изделието. Те съдържат тази важна информация, както и препоръката артикулът да не се използва от потребители извън определения диапазон за тегло или възраст, в плитки води, разбиващи се вълни или вани. Важно е родителите да бъдат особено внимателни дори тогава, когато става дума за напълно безопасни надуваеми предмети. Децата в никакъв случай не бива да бъдат оставяни без надзор, дори когато са снабдени с такива помощни средства, тъй като те само ги улесняват при придвижването им във водата, но не гарантират напълно безопасността им.

Избирайте ярките цветове

Искрящите и наситени цветове на надуваемите предмети ги правят по-лесно забележими във водата, което дава възможност за по-бърза реакция. В случай, че за кратък период детето остане извън зрителния контрол на родителя, той бързо да може да идентифицира местонахождението му преди да се е стигнало до някакъв инцидент.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments