КЗК санкционира ВИК-Варна

0
135
Комисия за защита на конкуренцията
Комисия за защита на конкуренцията. Снимка: КЗК

Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/ е наложила имуществена санкция в размер на 336 146 лева за извършено от „Водоснабдяване и канализация – Варна“ ООД /ВиК/ нарушение. След събрани доказателства, въз основа на които е установено, че в периода от 01.01.2018 г. до 11.10.2023 г., дружеството в противоречие със секторното законодателство, е включило в договорите си с потребителите задължения да заплащат изграждането на проводи и съоръжения на техническата инфраструктура. Това съобщиха от пресцентъра на КЗК.

С постановено решение № 307/21.03.2024 г. Комисията налага на ВиК-Варна и поведенческа мярка, съгласно която дружеството следва в 60-дневен срок от уведомлението за постановеното решение да измени типовите договори за присъединяване към водопроводната и/или канализационната система, като редактира съответните клаузи, с цел да гарантира по ясен и недвусмислен начин, че ще преустанови извършването на нарушението.

След като е анализирала правния и фактически контекст, в който се развиват отношенията между ВиК-Варна и клиентите на дружеството, Комисията е установила, че това поведение представлява и злоупотреба с монополно положение. Заключенията на КЗК обосновават извода, че за да постигне този резултат, ВиК- Варна се е възползвало от позицията си на единствен обществен доставчик на ВиК услугата на територията на област Варна. В светлината на антитръстовите норми, такова поведение се квалифицира като налагане на нелоялни търговски условия по смисъла на чл. 21, т. 1 от ЗЗК.

Решението на Комисията може да бъде обжалвано пред Административния съд – София област от страните и от всяко трето лице, което има правен интерес, в 14-дневен срок.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments