Кюстендилските производители на череши очакват добра реколта

0
288
Череши
Череши. Снимка: Pixabay

Кюстендилските производители на череши очакват много добра реколта, съобщи директорът на Институт по земеделие – Кюстендил доцент д-р Илияна Кришкова за „Фокус“. Тя отбеляза, че през април е имало няколко критични момента заради ниските температури, но въпреки това реколтата се е запазила.

„Моментната картина на черешовите насаждения в региона и на натоварването на черешите е много добра. Към момента ситуацията е много добра и очакваме една много добра кампания по прибирането на реколтата“.

Производителите се притесняват от възможността да паднат градушки или обилни валежи. По думите й все още са малко площите, където има предпазни мрежи от градушка, тъй като това е скъпа и голяма инвестиция, която е непосилна за дребния стопанин.

„Тази година ние очакваме едно нормално зреене на черешата. Ако има изместване, то ще бъде в рамките на ден или на два.“

Някои от ранните сортове череши ще узреят около 24 май, но масовото узряване на плодовете ще бъде след 5 юни. Отварянето на пунктовете за изкупуване на черешите може да се случи около 10 юни.

„Вече е пусната мярка за стимул за реализация на българските череши. Ще се стимулират със субсидия преработвателите, с цел изкупуване на българските череши. По този начин земеделските стопани ще бъдат облекчени и ще имат сигурност за тяхната продукция.“

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments