Кюстендилският съд реши: 14 афганистанеца и българинът, който ги е превозвал, остават в ареста

0
144
Районна прокуратура – Кюстендил
Снимка: Прокуратура

Кюстендилският районен съд реши да остави за постоянно в ареста 14 афганистанеца и българският шофьор на микробус, в който са пътували чуждите граждани. Те са привлечени от прокуратурата в качеството им на обвиняеми за престъпление по чл.279, ал.1 от НК, а срещу българина е повдигнато обвинение по чл. 281, ал.2, т.1 и т.5 от НК.

От събраните доказателства, следва първоначален извод, че обвиняемите са извършили престъплението, за което им е повдигнато обвинение, за което се предвижда затвор до 5 години. Налице е и втората предпоставка за взимане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“, а именно: опасност да се укрие или да извърши друго престъпление. Обвиняемите нямат местожителство у нас, преминали са незаконно българо-турската граница на страната, поради което съдът счита, че са налице и двете кумулативни предпоставки за уважаване на искането на прокуратурата.

14-те афганистанеца бяха задържани на 1 септември, при проверка на лекотоварен автомобил „Форд“, в района на ГКПП-Олтоманци.

Определенията на съда, с които по отношение на афганистанските граждани е взета най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“, подлежат на обжалване с частна жалба и частен протест, пред Окръжен съд-Кюстендил.

Районният съд в Кюстендил уважи искането на прокуратурата и взе мярка за неотклонение „Задържане под стража“ и по отношение на шофьора на микробуса, в който са пътували чуждите граждани. 29-годишният Г. М. от област Перник се е признал за виновен, изразил е съжаление и твърди, че е бил подведен от неизвестни нему лица. Съдът счита, че от събраните доказателства, макар производството да е в много ранен етап, може да се направи изискуемото от закона обосновано предположение, че именно привлеченото към наказателна отговорност лице и извършило престъплението, за което е привлечено да отговаря. Става дума за тежко умишлено престъпление, за което законът предвижда затвор за срок от 1 до 6 години. Обвиняемият не е осъждан до момента и няма регистрирани криминалистични прояви. Извършеното деяние е с голяма обществена опасност, към което се налага по- сериозна критичност от страна на обществото, поради което и съдът намира, че е налице завишена обществена опасност на деянието и същевременно е налице обосновано предположение обвиняемият да се укрие, за да избегне наказателна репресия, пише в мотивите на съдия Мая Миленкова.

Определението на съда подлежи на обжалване с частна жалба и частен протест пред Окръжен съд-Кюстендил, в 3-дневен срок.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments