Кунчев: Нов срок за поставянето на бустерна доза

0
380
Ангел Кунчев
Ангел Кунчев. Снимка: Скрийншот от видео на "NOVA"

Здравните власти обявиха нов срок за поставянето на бустерна доза след първа и втора игла от ваксина срещу COVID-19. Той ще намали от 6 на 3 месеца. При ваксиниранте с „Janssen” този период ще бъде 2 месеца, защото това препоръчват експертите. Актуализацията на сроковете се налага заради новия щам на вируса „Омикрон“. Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев коментира пред журналисти:

Основният въпрос беше да приемем официално съкращаване на срока от шест на три месеца. В Европа има всякакви схеми. Изследванията показват, че три месеца имат максимален ефект. Единствено за ваксината на „Janssen“ този период ще бъде в рамките на два месеца. Това ще важи само за ваксинираните над 18 години.

Здравните власти взеха решение за удължаване на срока за поставяне на противогрипна ваксина за хората над 65 години. Кунчев каза:

При личните лекари се появи информация, че заради необходимостта от 14-дневен интервал между противогрипната ваксина и бустерната доза няма как и двете да бъдат поставени в рамките на месец декември.“

Кунчев отбеляза, че ще се удължи програмата за ротавирусна ваксина. Той уточни, че желаещите да имунизират децата си, ще могат да го направят.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments