Кубрат отбеляза обичая „Бабуване“

0
368
Бабинден
Бабинден. Снимка: Община Кубрат

По стара българска традиция в Кубрат се проведе тържество по повод народния празник Бабинден.

В навечерието на празника, който по стар стил се отбелязва на 21 януари, в града бе пресъздаден обичаят „Бабуване“. Кметът Алкин Неби се обърна към жителите на града:

„Изключително съм щастлив да бъда сред поканените на този традиционен за България празник, посветен на родилната помощ, защото т.нар. „бабуване“ в миналото е откакто свят светува и е било най-важното и ценено събитие в живота на човек. Изказвам своята благодарност към жените и акушерките, защото те дават живот, те ни дават най-важните съкровища, а именно децата. Скъпи дами, вие сте стълбът на семейството, а нашите скъпи майки и баби са опората.“

Бабинден е един от големите народни женски празници, посветен на „бабите“ – жените, които помагали при раждане на младите булки и невести. Обредността през този ден е подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са „бабували“.

Празникът в Кубрат продължи с много народни хора, танци и забавни игри. Бабинден ще бъде отбелязан утре и в други населени места на общината.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments