КС допусна за разглеждане казуса с двойното гражданство на Кирил Петков

0
14
Министър на икономиката Кирил Петков
Министър на икономиката Кирил Петков. Снимка: Скрийншот от видео

Конституционният съд ще допусне за разглеждане казуса с двойното гражданство на министъра на икономиката Кирил Петков, съобщиха от съобщение на съда. Информацията гласи:

Конституционният съд допусна за разглеждане по същество искането на петдесет и пет народни представители от 46-ото Народно събрание за установяване на противоконституционност на Указ № 129 от 10.05.2021 г. (обн., ДВ, бр.39 от 12.05.2021 г.) на президента на България в частта, с която за служебен министър на икономиката е назначен Кирил Петков Петков.“

Определението е било прието единодушно от 10 съдии. Президентът трябва да представи в Конституционния съд декларацията, подадена от Кирил Петков, че няма друго гражданство освен българско, преди да стане служебен министър на икономиката, решиха конституционните съдии, предадоха от „Dir.bg“.

Съдът нарежда още министърът на правосъдието да представи документ, удостоверяващ наличието или липсата на българско гражданство на Петков към 10 май, откогато е указът на Румен Радев за назначаване на служебно правителство. От министъра на външните работи по дипломатически път, съдиите искат писмена информация от компетентен държавен орган на Канада за гражданството на Кирил Петков към 10 май 2021 година.

Самият икономически министър трябва да представи в Конституционния съд официален писмен документ от компетентния държавен орган на Канада, който посочва освобождаването му от канадско гражданство с посочена дата на това освобождаване. Като страни по делото са конституирани Народното събрание, президентът Румен Радев, Министерският съвет, министърът на правосъдието и министърът на външните работи. Те имат срок от един месец за становища.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments