Кризата в Тигрей в Етиопия: ООН предупреждава, че помощта може да се оттегли

0
281
Мъже, Етиопия.
Снимка: Пиксабей

Доставките на жизненоважна помощ за стотици хиляди хора в Северна Етиопия са изложени на риск поради конфликта там, коментира висш служител на ООН, цитиран от “BBC”. Държавният директор на ООН в Етиопия Катрин Сози каза:

“Съобщава се за недостиг на основни стоки като брашно и горива.”

Боевете в Тигрей между федералното правителство и регионалните сили избухнаха преди осем дни. Съобщава се, че стотици са били убити, когато страхът от ескалиращ конфликт нараства.

Дългогодишното напрежение между федералното правителство на Етиопия и Народния фронт за освобождение на Тигрей (TPLF), който контролира Тигрей, най-северния регион в страната, прерасна във военни сблъсъци миналата седмица. Етиопското правителство е извършило и въздушни удари по военни цели в Тигрей.

В резултат на боевете поне 7000 цивилни преминаха границата със Судан. Те са избягали или от самите боеве, или от страха от нападение и има опасения, че много повече са били изгонени от домовете си, но все още живеят в Тиграй.

Ал сър Халид, комисар по въпросите на бежанците в суданския щат Касала, заяви в предаването на „BBC“ “Фокус върху Африка”, че някои от бягащите са се разхождали в продължение на два или три дни, за да избегнат “бомбардировки”, и че в тях са включени етиопски войници.

ООН редовно снабдява най-малко 600 000 души в Тигрей с помощ в доставките на храните и „помощта … ще бъде прекъсната, ако доставките не бъдат възстановени и ако движението не бъде разрешено“, каза д-р Сози в предаването на BBC Newsday.

Като се има предвид, че банките са затворени в Тигрей, тя също предупреди за недостиг на пари в брой, засягащ способността на хората да купуват хранаНо ООН се ангажира да остане “след като нашата сигурност може да бъде успокоена … ние ще продължим, докато запасите не бъдат изчерпани”.

Какво е най-новото в боевете?

Получаването на информация от региона е трудно, тъй като пътищата са блокирани, интернет не работи и телефонните линии са прекъснати. Но в туит от четвъртък премиерът Абий Ахмед заяви, че неговото правителство оказва помощ в районите на Тигрей, контролирани от федералната армия. Това не може да бъде проверено като независима информация.

Както федералното правителство, така и властите в Тигрей увеличават усилията си за мобилизиране на ресурси, което показва, че конфликтът може да продължи известно време, съобщава от столицата Адис Абеба Калкидан Йибелтал, кореспондент на „BBC“.

В сряда на тигрейци беше казано от TPLF да се „защитят“ от „груба агресия“ от федералното правителство. Демонстрации и кампании за даряване на кръв се провеждат и от групи в други части на Етиопия, показващи подкрепата си за федералната армия.

Какво още казва етиопското правителство?

Правителството звучи уверено и призова силите на Тигрей да се предадат. Премиерът написа в туитър, че западната част на Тиграй е “освободена”, но отново това не може да бъде проверено.

Министърът на отбраната Кенея Ядета заяви, че не след дълго лидерите на TPLF ще бъдат съдени. Той също така говори за назначаване на временна администрация в райони, завзети от федералните войски. Парламентът гласува да лиши десетки депутати от Тигрей от имунитета им срещу преследване.

Какво стои зад конфликта?

TPLF беше най-мощният член на управляващата коалиция на Етиопия в продължение на много години, но Абий ограничи влиянието ѝ след идването си на власт през 2018 г. в резултат на антиправителствени протести.

Отношенията се влошиха миналата година, след като Абий – който спечели Нобелова награда за мир през 2019 г. за прекратяване на конфликт с Еритрея от две десетилетия – разпусна управляващата коалиция, съставена от няколко регионални партии на етническа основа.

Той ги обедини в единна национална партия, Партията на просперитета, в която TPLF отказа да се присъедини. Лидерите на Тигрей твърдят, че са били несправедливо насочени към чистки и обвинения в корупция и казват, че Абий е нелегитимен лидер, тъй като мандатът му изтече, когато отложи националните избори поради пандемията от коронавирус.

Абий обвинява някои лидери на TPLF, че са „избягали от правосъдието“ и се противопоставят на ходовете му за реформиране на начина на управление на Етиопия.

Раздорът се влоши през септември, след като TPLF се противопостави на националната забрана за избори и проведе гласуване, което беше обявено за незаконно от централното правителство.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments