Криминалисти на РУ – Велико Търново задържаха двама, използвали измамна схема за кражби от големи търговски обекти

0
8974
Арест
Арест. Снимка: МВР

Криминалисти на РУ – Велико Търново задържаха двама, използвали измамна схема за кражби от големи търговски обекти. Това съобщиха от Министерството на вътрешните работи /МВР/. 

Действията по разследването стартирали в края на декември миналата година, след сигнал от управител на голям търговски обект в областния град. По негови данни в периода от края на октомври до края на декември миналата година от търговския обект са извършени множество кражби, по предварителни данни на стойност над 1800 лв.

В резултат на проведените оперативно – издирвателни действия криминалистите влезли в дирите на брат и сестра, съответно на 30 и 19 години от Габрово. Установена била схемата им на действие – те влизали в търговския обект, като непознати и поддържали връзка по телефона. Единият подбирал по-обемиста стока за закупуване /например шкаф за баня/, а другият – по-дребни стоки. Намирали място в магазина, където смятали, че няма камери за видеонаблюдение и прибирали дребните покупки в кашона с обемистата стока, след което внимателно го запечатвали и на касата плащали само стоката, от кашона.

По-късно връщали /шкафа за баня/ в магазина и получавали левовата равностойност или ваучери, а дребните стоки продавали в интернет. В хода на разследването станало ясно, че двамата са извършвали подобни деяние и в други търговски обекти на територията на Пловдив, Плевен, Пазарджик и Стара Загора.

Извършени са процесуално следствени действия в имоти и автомобил, ползвани от двамата, където са намерени множество вещи, имащи отношение към престъпната им дейност. До момента заявените откраднати вещи възлизат общо на около 8000 лв.

Двамата са задържани с полицейска мярка за срок до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство, работата по което продължава под наблюдението на прокуратурата.

Проверява се дали двамата са действали и на територията на други областни дирекции. Работата по документиране на престъпната им дейност продължава.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments