Криминалист за убития граничен полицай: Случайна стрелба при засичане на трафикантите

0
23
Пистолет
Пистолет. Снимка: Pixabay

По границата ни с Турция се разчита предимно на човешка сила. Това коментира пред „NOVA“ криминалистът Иван Савов. Нещо повече. Според него тази ограда не била истинска държавна граница. Тя била буфер срещу нарушителите. Патрулирането пък било споделено между българската и турската страна.

Именно поради тази причина било възможно убийството на българския граничен полицай да не е нападение от трафиканти на мигранти. А те самите изобщо не се интересували от хората, които прекарват нелегално през границата. Трафикантите искали просто да си вземат парите.

Идеята им била да ги вкарат на наша територия и след това да избягат. И тук възниква важният въпрос каква е логиката някой да открие стрелба срещу нашия граничен наряд, освен ако този човек не е по-мотивиран да го направи. Но е напълно възможно това да е била и случайна престрелка при засичане между трафикантите и служителите на реда.

Савов обясни още, че състоянието на оградата по границата в момента е лошо. Именно поради тази причина се разчитало на полицаи от вътрешността на страната. Но те били без необходимото оборудване и без достатъчно дълга подготовка, както и военна такава. По думите на експерта те дори нямали истинска и добра радиовръзка помежду си. Пращали ги да охраняват границата с каска и щит и в най-добрия случай им давали и пистолет.

Според криминалиста ако загиналият полицай е имал бронежилетка, която да е била трети клас, то инцидентът е можело да бъде предотвратен. Савов изрази оптимизъм, че съвместното издирване на извършителя на убийството ще доведе до желания резултат.

От своя страна Валентин Попов от Синдикалната федерация на служителите на МВР обяви, че по границата не се изпращали полицаи, които не са подготвени за това. Според него трябва да се назначават и нови служители, които да се обучат и след това да се изпращат по застрашените участъци на границите, защото и по неговите думи там имало райони, където дори нямало радиовръзка. И така се изпадало в ситуации, при които патрул от един или двама души се изправя срещу 20,30 или 50 мигранти и дори не може да извика подкрепление.

Затова сега било много важно какви мерки щели да вземат от Министерството на вътрешните работи /МВР/, за да бъдат сведени до минимум подобни инциденти.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments