Криминалист, избягал от сериен убиец, е помогнал за залавянето на над 1300 престъпници

1
142
Лоис Гибсън
Лоис Гибсън. Снимка: Facebook

Криминалист, който на косъм от смъртта, е избягал от ръцете на сериен убиец, е помогнал на полицията да залови повече от 1300 престъпници. Лоис Гибсън, която работи в полицейското управление в Хюстън в Тексас /САЩ/ държи титлата на Световните рекорди на Гинес за най-много вярно идентифицирани престъпници, благодарение на скиците си. Към февруари те са помогнали за идентифицирането на 1313 престъпници.

Невъзможно е да се знае колко живота е спасила и колко престъпления е предотвратила да се случат. Кариерата й е вдъхновена от собственото й ужасяващо съприкосновение със смъртта.

Лоис, която наскоро се появи в италианския телевизионен сериал на Световните рекорди на Гинес „Lo Show dei Record“, е танцувала по телевизията и е работела като модел, а след това е отишла в университет, където е получила диплома по изящни изкуства. Но нейният живот – и кариера – се променят завинаги, когато на 21-годишна възраст е станала мишена на сериен убиец и изнасилвач. Тя сподели:

„Той ме нападна и ме измъчва почти до смърт. През цялото време, докато ме нападаше, той ме душеше, а накрая оцелях… едвам. /…/ Когато си тръгна, имаше кръв, която течеше от очите ми и в гърлото ми. Така че знам какво е чувството да размишлявам върху собствената си смърт от ръцете на някого без причина, а само заради това, че е ужасен човек.“

След нападението Лоис напуска Лос Анджелис и се мести в Хюстън, където се е обърнала към полицията за работа. Тя разказва как се е „пристрастила“ към залавянето на престъпници:

„Първият път, когато работих по убийство за полицейското управление в Хюстън, направих грозна, жалка, схематична скица. Но благодарение на нея успях да спра убиец, който убиваше по същия начин, по който бях почти убита. Спрях престъпник в нашия Мемориален парк. И бях планирала повече да не работя за служителите на реда, защото тази скица ми въздейства ужасяващо емоционално. Но след като разбрах, че са хванали извършителя, знаех, че съм пристрастена.“

„Пристрастяваш се към залавянето на престъпници, след като осъзнаеш, че можеш да ги задържиш само с малка скица, която отне по-малко от час. Аз съм напълно пристрастена и вече не искам да се отказвам да помагам при залавянето на престъпници чрез моето изкуство“, добавя тя.

Лоис твърдо вярва, че компютърните програми, които се базират на изкуствен интелект, никога няма да могат да създадат скица по начина, по който човек може да го направи със собствената си ръка.

„Открих научно, че това е факт“, каза тя, допълвайки: „Наистина се опитах, имам предвид, през годините преминах цялото обучение по всяка програма. Наистина се постарах.“

Лоис казва, че дори й се е наложило да преработва скици, които първоначално са били направени от компютърни програми, защото те не са успели да изправят извършителя пред правосъдието.

„Дори не се доближаваха“, твърди тя, „защото трябва да си артист като мен“.

„Но ако сте художник като мен и се опитате да го направите на компютъра, си казвате „Защо правя това, когато мога да го нарисувам по-бързо и по-лесно?“

Лоис, която работи като криминалист от 1982 г., държи рекорда си от около 20 години, като броят на престъпниците, за които е помогнала да бъдат арестувани, постоянно расте. Тя работи с жертви на престъпления, когато са в силно емоционално състояние и често си мислят, че не могат да си спомнят как е изглеждал нападателят им. Използва различни техники, за да успокои и разсее жертвата, като помага отключи спомените й и създава скица, която е достатъчно добра, за да идентифицира нападателя.

Говорейки за титлата си в Световните рекорди на Гинес, Лоис споделя: „Световният рекорд ми помогна да придобия легитимност за моя занаят, защото мисля, че много хора не смятат, че скиците са ефективни, а те са много ефективни. Това е начин да го докажа.“

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Криминалист, избягал от сериен убиец, е помогнал за зал… […]