
В студените дни няма нищо по-утешително от топла, кадифена супа. Крем супата от броколи е не само лесна за приготвяне, но и невероятно вкусна и полезна. Богата на витамини и минерали, тя зарежда организма с енергия и укрепва имунната система. В тази статия ще ви представим изпитана рецепта, с която ще зарадвате семейството си.
Необходими продукти /за 4 порции/:
- 500 г броколи;
- 1 голям картоф;
- 1 морков;
- 1 глава лук;
- 2 скилидки чесън;
- 1 л зеленчуков бульон;
- 200 мл готварска сметана /по желание/;
- 2 с.л. зехтин или масло;
- Сол и черен пипер на вкус;
- Щипка индийско орехче /по желание/;
- Крутони и настърган пармезан за сервиране.
Начин на приготвяне:
- Подготовка на зеленчуците – Обелете и нарежете картофа, моркова и лука на малки кубчета. Броколите разделете на розички, а чесъна накълцайте на ситно.
- Задушаване – В дълбока тенджера загрейте зехтина или маслото и запържете лука и чесъна за 2-3 минути, докато омекнат и започнат да ухаят апетитно. Добавете моркова и картофа, разбъркайте добре и гответе още 5 минути.
- Варене – Налейте зеленчуковия бульон и оставете да заври. Намалете котлона и оставете супата да къкри за 15 минути, докато картофите и морковите омекнат. Добавете броколите и оставете още 5-7 минути, за да запазят свежия си зелен цвят.
- Пасиране – Свалете тенджерата от котлона и използвайте пасатор, за да смелите супата до гладка кремообразна текстура. Ако предпочитате по-лека консистенция, може да добавите още малко бульон.
- Овкусяване – Добавете сол, черен пипер и индийско орехче, ако използвате. Налейте готварската сметана и разбъркайте добре. Върнете супата на котлона за още 2-3 минути, без да я оставяте да завира.
- Сервиране – Поднесете крем супата гореща, гарнирана с крутони и настърган пармезан. За по-изискан вкус може да добавите няколко капки зехтин или сметана върху всяка порция.

Защо да изберем тази супа?
Крем супата от броколи е перфектен избор за лек и питателен обяд или вечеря. Броколите са богати на фибри, витамини C и K, а в комбинация с другите зеленчуци и сметана създават неповторимо кадифена текстура.
Опитайте тази рецепта и се насладете на уюта на домашно приготвената храна!
[…] […]