Краят на Сарс: Предупреждение на нигерийската армия на фона на протести срещу полицейската жестокост

0
247
Протест.
Снимката е илюстртивна. Източник: Пиксабей

Нигерийските военни издадоха предупреждение към “подривните елементи и създатели на проблеми” да се откажат след седмица протести се стигна до полицейска жестокост, пише “BBC”Предупреждението дойде, когато протестиращите бяха нападнати от неидентифицирани мъже с мачете в столицата Абуджа.

През изминалата седмица в редица градове в Нигерия се проведоха демонстрации срещу полицейската жестокост. Протестите продължават, въпреки че властите се съгласиха да разпуснат Специалния отряд за борба с грабежите (Sars). Отделът е обвинен в извънсъдебни убийства, изнудване и изтезания, особено на млади хора. В четвъртък правителството обяви забрана за всички протести в Абуджа.

Какво каза армията?

Говорителят на армията полковник Сагир Муса заяви в публикация във Фейсбук:

“Нигерийската армия предупреждава всички подривни елементи и създателите на проблеми да се отказват от подобни действия, тъй като тя остава силно ангажирана да защитава страната и нейната демокрация на всяка цена.”

По-нататък той предложи да “подкрепи гражданската власт, в каквото и да е качество да поддържа законността и реда и да се справя решително с всяка ситуация”Изявлението е получено като прикрита заплаха от протестиращите, съобщава Крис Евокор от Би Би Си от Абуджа.

Какво се случи с нападението срещу протестиращите?

В сряда протестиращи срещу полицейското насилие в Абуджа бяха нападнати от група неидентифицирани мъже с мачете. Очевидци казаха, че няколкостотин демонстранти са били събрани в центъра на града, когато е извършено нападението.

Един протестиращ заяви, че някои от нападателите по-късно са били задържани и предадени на властите. Има съобщения и за подобни атаки и срещу протестиращи в Лагос в четвъртък.

Как започнаха протестите?

Протестите започнаха след предполагаемото убийство на млад мъж от офицери от отдел Сарс в началото на октомври. Протестиращите призоваха военната единица да бъде разформирована.

Вследствие на това полицията я закри и обяви ново звено – Екипът за специални оръжия и тактики (Swat). Протестиращите отхвърлиха съобщението, тъй като мнозина смятат, че промените не са достатъчни за реформиране на полицията.

Протестите привлякоха световно внимание – наскоро главният изпълнителен директор на Twitter, Джак Дорси, публикува в Туитър подкрепата си за протестите. Работещите в техническия сектор в Нигерия са видни сред онези, които се оплакват от дейността на офицери от Sars. Нигерийските суперзвезди Wizkid и Davido също подкрепиха протестиращите.

Какви са обвиненията срещу Сарс?

От кражба до насилствени атаки до убийство, хората споделят своя опит в ръцете на Сарс. Обиануджу Илоаня заяви пред BBC Newsday, че нейният брат Чиджиоке е изчезнал преди осем години, след като е бил арестуван от служители на Сарс. Служител от групировката е казал на роднините, че мъжът е убит, но не са показали тялото му. По-късно служителите отрекоха да са го арестували. Илоаня заяви:

“До момента не знаем дали е жив или не.”

Тя сподели още пред Би Би Си, че се е присъединила към протестите, за да получи справедливост за брат си.

“Не просто искам Сарс да бъде закрит, искам отчетност, искам справедливост. Те не могат просто да ни кажат, че Сарс е прекратен. Искаме закриване.”

“Болезнено е, не е достатъчно за нас, не прави нищо за нас, защото тези офицери, които биха могли да убият тези момчета, ще се освободят без правосъдие.”

Какво направи правителството?

Правителството от своя страна обеща да отговори на няколко искания на протестиращите. Президентът Мухамаду Бухари обеща “обширна” реформа на полицейската служба в Нигерия. Властите също обещаха да освободят всички онези протестиращи, които са задържани. Те също така казаха, че всички офицери от Сарс ще преминат психологически и медицински преглед преди по-нататъшно обучение и пренасочване.

Протестиращите обаче остават скептични, като посочват, че няколко предишни обещания за премахване или реформиране на Сарс не са били изпълнени.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments