Кръстницата на новия кораб „Burgus“: Кръщавам те и те благославям да служиш дълго и вярно на бургазлии

0
108
Освещаване "Burgus"
Снимка: Искра.бг

Кръщавам те „Burgus“ и те благославям да служиш дълго и вярно на бургазлии и на гостите на града. Нека слънцето и морето, и вятърът бъдат винаги благосклонни към теб.“

С тези думи беше осветен новият туристически кораб на Община Бургас от неговата кръстница Стефани Кирякова, състезателка по художествена гимнастика и златна олимпийска медалистка от Токио 2020. Церемонията се състоя на Морската гара в града. На нея присъстваха представители на Общината и много гости. Стефани каза:

За мен е изключителна радост, чест и удоволствие да кръстя този красив кораб. Надявам се всеки един от вас в най-скоро време да успее да се повози на него.“

Корабът е придобит по проект „Силата на водата. Подкрепа за повишаване потенциала на община Бургас като конкурентоспособна туристическа дестинация“, който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 година и Фонд за устойчиви градове. Областният управител проф. д-р Мария Нейкова заяви:

Това е поредното хубаво събитие на територията на Бургас. Това затвърждава позициите на града като туристическа дестинация. При това олимпийско начало от нашето златно момиче, може да си пожелаем: Попътен вятър при чисто небе.

Изпълнителният директор на корабостроителната галера Светослав Стоянов и капитан Андрей Станев – мениджър на проекта, предадоха двата ключа на кораба „Burgus“ на Община Бургас. Стоянов с голямо удоволствие предаде ключовете от новопостроения катамаран, който е бил произведен специално за Общината. При неговото изграждане са участвали над 80% само български фирми. Той пожела:

Постоянно, безаварийно плаване. Скоро време, още другия сезон, да минете 1 милион пътника.

Името на кораба и неговата кръстница са били избрани от специална комисия. Наименованието – „Burgus“ е едно от най-старите имена на град Бургас, което от латински означава „кула“. Съществували са сведения, че през II век римляните построили кули, които са навигирали корабоплаването в залива. Новият кораб на Бургас носи това изпълнено с история и слава име. Традицията по освещаване на кораб преди първо плаване се е зародила преди хиляда години. През последните 100 години круизните компании са въвели нова традиция – да се освещават от кръстница.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments